ABD Büyükelçisi Ricciardone, Odatv"ye yapılan baskınla ilgili olarak, “Türkiye"de hükümet özgür basını desteklediğinisöylüyor. Bir taraftan özgür basından söz ediliyor diğer taraftan gazeteciler gözaltına alınıyor, bunu anlamıyoruz” dedi.

ABD"nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone, konutunda verdiği resepsiyonda gazetecileri, siyasetçileri, asker - sivil bürokratları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini ağırladı. Ricciardone resepsiyondaki sohbet sırasında, gündemdeki konulara ilişkin sorularımızı yanıtladı.

ODATV"YE BASKIN: Türkiye"de demokrasinin gelişmesi çok önemli. Bu bölgede demokrasi ABD için temel önemdedir. Demokrasi için bazı temel koşullar var. Birincisi olarak medya özgürlüğüdür. Medyanın, basının özgür olması demokrasının olmazsa olmaz şartıdır. Eleştirel de olsa basın özgür olmalıdır. Oda TV"yle ilgili suçlamaların detaylarını bilmiyorum. Türk halkı özgür basın istiyor tıpkı ABD"de olduğu gibi. Biz de özgür basını destekliyoruz. Türkiye"de hükümet de özgür basını desteklediğini söylüyor. Bir taraftan özgür basından söz ediliyor diğer taraftan gazeteciler nasıl gözaltına alınıyor, bunu anlamıyoruz. Gözaltılarla ilgili suçlamalar nedir, bunu bilmiyoruz. Anlamak için sizlere soruyoruz. Bunu hükümet eleştirisi olarak söylemiyorum. Durumu izlediğimizi ve anlamaya çalıştığımızı söylemek istiyorum.

YARGI ÖZGÜR OLMALI: Demokrasinin bir diğer olmazsa olmaz şartı özgür ve bağımsız yargıdır. Bu demokrasi için şarttır. Bizim de yargıyla ilgili sorunlarımız var. Senotaya 150 yargıç önerisi yapıldı ama bunların çok azı onaylandı. Yargıyla ilgili sorunlarınıza bir cevabımız yok, cevabını sizler bulacaksınız.

BALYOZ"DA ASKERLERİN TUTUKLANMASI: Konuyu yakından takip ediyoruz. Demokrasi için önemli suçlamalardan söz ediliyor ancak suçlamalar nedir tam olarak bilmiyoruz. Biz masumiyet karinesinin unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Usulüne uygun ve şeffaf bir yargılama bekliyoruz.

ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ: (Balyoz davası ve tutuklamalar ABD Başkanı Obamı ile Başbakan Erdoğan"ın görüşmesinde ele alındı mı?) Bildiğim kadarıyla bu konu ele alınmadı.

EKSEN KAYMASI: Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye"nin eksenin kaydığına, Batıya sırtını çevirdiğine inanmıyor.

GÜL"E DESTEK: (Cumhurbaşkanı Gül"ün İran gezisinde yaptığı çağrıyla ilgili olarak) İran konusu Türkiye için de ABD için de zor bir konu. Cumhurbaşkanı Gül, zor ve denge gözeten bir geziye gitti. Gül"ün, Haziran 2009"da halkını dinlemeyen bir ülkede yaptığı halkı dinleyin çağrısını önemsiyoruz.

Milliyet