Atletizm uzmanımız Mert Aydın, Alemitu Bekele"nin kırdığı Avrupa 5 bin metre rekorunu analiz etti

Bekele Stockholm"e yorgun geldi. Hocası Hatipoğlu “Defar"la Ejigu kapışşın, sen geriden izle” dedi. Atletimiz de finişteki deparla 11 yıllık rekoru tarihe gömdü

ERTAN Hatipoğlu tam bir rekor avcısı... Elvan"la kırılan rekorlara şimdi de Alemitu Bekele"nin 5 bin salon rekoru eklendi. Tecrübeli antrenörün Stockholm"den gelen müjdeli habere yorumu da hoş, “Bayram değil seyran değil talih beni niye öptü?”.

NORMALDE Alemitu"nun salondaki uzmanlık alanı 3 bin metre. Ne var ki İsveç"teki yarış, Etiyopyalı Meseret Defar dünya rekoru kırsın diye 5 bine çevrilmişti. Alemitu hafta sonunda Bilbao"da Avrupa Şampiyon Kulüpler Kros Şampiyonası"nda zafere koştuktan sonra kıtanın güneyinden kuzeyine uçtu.

HATİPOĞLU"NUN Alemitu"ya verdiği taktik açık ve seçikti, “Yorgun geldin zaten. Bırak Defar ile Sentayehu Ejigu (Etiyopyalı) kapışsın. Sen onları 15-20 metre uzaktan takip et. Mücadeleye girme”.

BEKELE, bu taktiği tam hocasının istediği gibi uyguladı. Yarışın son bölümünde Defar, farkı açtı ve dünya rekorunu 0.42 saniye farkla kaçırdı. Ejigu, ikinci olarak finişe gireceğini zannederken Bekele deparını attı ve ikinci sırada yarışı bitirdi. Kolay değil. Ünlü Romen atlet Gabriela Szabo"nun 11 yıldır kırılamayan Avrupa rekorunu tarihe gömdü. 14:46.44, hem Avrupa salon rekoru hem de gelmiş geçmiş en iyi 6"ncı derece.

ASLINDA cumartesi Valencia"da 3 bin koşacaktı Bekele. Ama organizatörler, mesafeyi 1500"e çevirince o da İstanbul"a döndü. Artık hedef gelecek ay Katar"ın Doha kentinde düzenlenecek Dünya Salon Atletizm Şampiyonası...

Stockholm"de Avrupa rekoru kıran milli atletimiz Alemitu Bekele dün İstanbul"a gelirken “Rekor kıracağımı hiç düşünmedim.

5 bin metreyi ilk kez salonda koştum.
25 turun bana zor geleceğini düşündüm. Ama başlayınca hemen bitti.”

Gençleri kaybediyoruz

YENİ yıldızlar bulduk diye
seviniyoruz. Bir yandan da atletlerimiz garip doping testi maceraları yaşayıp ceza alıyor. Acaba atletlerimizi iyi eğitemedik mi? Hocalarının her dediğini yapma konusunda onları fazla mı tembihledik?

BİR sporcunun kendi aklı var. Antrenörüne saygısı tabii ki olacak. Onun verdiği antrenman programını tatbik edecek. Ama bazı konularda zararlı olduğunu fark edemez mi?
SANKİ çok kolay yetişiyorlar bu atletler. İşte alınan cezalar. Bu çocukların kariyerini bitirme noktasına getirten ölümcül hataları yaptıklarını fark etmemeleri ilginç. Aynı basketboldaki Cemal Nalga olayı gibi.

Elvan"a haksız

EFENDİM Elvan Abeylegesse, Ukraynalı Kolodyeyev"den ayrılmak istemiş. Zaten Ertan Hatipoğlu ve Anatoli Bychkov"dan da o ayrılmış. Biraz insaf lütfen! Haber yaparken hafızamızı kaybetmeyelim. Ağzı var dili yok Elvan mı istedi diğer iki ayrılığı? O zaman yaşananları hatırlıyoruz. Doğru ya da yanlış kulübü ENKA"nın kararlarıydı bunlar.

KOLODYEYEV konusunda aklı başında herkes kararı Berlin"de vermişti. Federasyon"a haber verilmeyen bir sakatlık ve orada yaşananların ardından genel kanı Kolodyeyev"in Elvan"a yararlı olmadığı şeklindeydi. Elvan da gerekli iletişimi hocasıyla kuramadığını söylemiş. Bu kadar! Keşke Eşref konusunda da bu kadar çabuk davranılabilseydi de 6 yıl boşa gitmeseydi.

ELVAN Abeylegesse şu aralar bir Hırvat antrenörle çalışıyor. Bu biraz da deneme dönemi. Eğer ENKA kulübü de antrenörden hoşnut kalırsa temmuzda Barselona"da yapılacak Avrupa Şampiyonası"na bu ekiple gidilecek. Aldığımız haberlere göre Elvan gayet formda ve Barselona"da hem 5 bin hem de 10 binde madalyayı hedefliyor. - vatan