AB Komisyonu, 27 üyeli Avrupa Birliği’nin 2011 büyüme tahminini yüzde 1.8’den yüzde 1.7’ye düşürdü. Komisyon, 17 üyeli Avro Bölgesi’nin yüzde 1.6 olan büyüme tahminini ise değiştirmedi. AB Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, “Avrupa ekonomisi ile ilgili beklentiler kötüleşti. Mali krizden toparlanma genelde yavaş ve engebeli. AB ekonomisi zorlaşan dış şartlardan olumsuz etkileniyor. İç talepte de durgunluk yaşanıyor. Borç krizi daha da kötüleşti ve mali piyasalardaki çalkantı reel ekonomiye hasar verecek” uyarısı yaptı. Rehn, ekonomik toparlanmayı rayına oturtmak için mali istikrarın güvence altına alınması ve bütçe sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Komisyonun ara dönem ekonomik tahminler raporunda, Almanya’nın bu yılki büyüme beklentisi yüzde 2.6’dan yüzde 2.9’a çıkarılırken İspanya’nın yüzde 0.8 ve Polonya’nın yüzde 4 olan büyüme tahminleri aynı kaldı.
 
Komisyon, Hollanda’nın büyüme tahminini yüzde 1.9’dan yüzde 1.7’ye, Fransa’nın büyüme tahminini yüzde 1.8’den yüzde 1.6’ya, İngiltere’nin büyüme tahminini yüzde 1.7’den yüzde 1.1’e ve İtalya’nın büyüme tahminini yüzde 1’den yüzde 0.7’ye indirdi.
 
Büyümeye yönelik tehditler
 
Rehn, Avro Bölgesi’ndeki ekonomik büyümenin yıl sonuna doğru durma noktasına gelebileceğini söyledi. Büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu belirten Rehn, finans sektöründeki çalkantıların ekonomik büyümeyi tehdit ettiğini savundu. Rehn, AB’nin finansal piyasalarda artan gerilimi kontrol altına alması gerektiğini belirterek, “Finans sektöründeki çalkantıları kontrol altına almalı ve hem ekonomiye ilişkin güveni hem de borç krizini çözebilme yeteneğimizi korumalıyız” dedi. Rehn, İtalya’nın kemer sıkma önlemlerinin Avro Bölgesi’nin büyüme rakamlarına zarar vermeyeceğini söyledi.
 
Avro Bölgesi’nde enflasyon ağustosta bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 2.5’te kaldı. 27 üyeli AB’de temmuzda yüzde 2.9 olan enflasyon ağustosta yerinde saydı. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası ile piyasalara dolar likiditesi sağlamak üzere anlaştı. Üç ayrı orta vadeli kredi operasyonuyla yıl sonuna kadar dolar likiditesi sağlanacak.
 
taraf