Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yapısal reformları hızla yapması gerektiğini ve esas gündemin bu olması gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye, gerçek gündemine odaklanabilirse, hiçbir engel Türkiye'yi durduramaz'' dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile ortaklaşa düzenlenen Avrupa Birliği Ulaştırma Politikası, Gümrük Birliği (GB) ve Taşıma Kotaları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ulaştırma sektörünün ekonomideki payının yüzde 13, istihdama katkısının da yüzde 5 olduğunu belirterek, sektörün bu nedenle çok önemli bir sektör olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere değinen Hisarcıklıoğlu, AB ile ortaklık anlaşmasının 3 dönemden oluştuğunu ve hazırlık döneminin bugüne kadar hiç bir ülkeye uygulanmayan şekilde 9 yıl, geçiş döneminin de 23 yıl sürdüğünü ifade ederek, son 5 yıldır da müzakere faslının devam ettiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık ticaret hacmi ile bölgesinin en büyük ülkesi olduğunu ifade ederek, AB'nin Türkiye'nin 6. büyük ticaret partneri olduğunu, ancak ekonomik olarak 3 önemli konuda tıkanma durumunda olduğunu anlattı.

Müzakere sürecinde gümrük birliği faslının halen açılmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, gümrük birliği içinde olan Türkiye'nin bu faslın açılmamasını anlamasının mümkün olmadığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde, ticaretin yani mal hareketlerinin her iki tarafta da serbestliğini içerdiğini hatırlatarak, ''Mal hareketleri serbestken bu malı alacak ve satacak insanlar maalesef serbest değil. Mal almaya, satmaya giderken vize engeli var, rakiplerinin böyle bir engeli yok. Burada müthiş bir haksızlık var'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, GB Anlaşması içerisinde serbest tiçaret anlaşmalarının (STA) bir diğer engeli oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''AB bir üçüncü dünya ülkesi ile STA yapacak, ondan sonra biz yaptık anlaşmayı siz de buyrun yapın diyecek. STA imzaladığı için 3. dünya ülkesinde AB'ne mal girişi serbest, AB'ye girdiği için Türkiye'ye girdiğinde de serbest. Söz konusu ülkenin bu durumda, Türkiye ile STA yapmasına ihtiyacı yok. Benim anlaşma yapmaya ihtiyacım var mı? Var. O 3. dünya ülkesine ben yalvarıyorum, gel ne olur bir STA yapalım diye. Biz malımızı engelsiz satabilmek için yalvar yakar anlaşmaya çağırıyoruz. Sen hangi ülke ile STA yapıyorsan ben de yanında otururum, benim de o anlaşmayı imzalıyor olmam lazım.''

Taşıma kotaları konusunda da büyük bir haksızlığın bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünyada Türkiye'nin taşıma sektöründe bir numara olduğunu kaydederek, AB ülkelerinde belirlenen kotanın üzerinde araç geçmesi durumunda ceza uygulaması bulunduğunu ve bunun da büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.

-AB'NİN GELECEĞİNE İNANÇ DÜŞTÜ-

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de AB'nin geleceğine inancın yüzde 28'lere düştüğünü kaydederek, bunun iki taraf içinde yanlış olduğunu söyledi.

Müzakerelerin bu hızla gitmesi durumunda 10 yıl daha süreceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak AB kriterlerini Türkiye için istediklerini kaydederek, Türkiye'nin AB müzakerelerinden vazgeçmeden, fasıllar açılmasa bile kendi düzenlemelerini yapması gerektiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye bu düzenlemeleri yaptığı zaman yapısal reformlarını yapmış olacak. Türkiye'nin bu yapısal reformlarını yaptığı zaman 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmesi hayal değildir. Devlet, bürokrasi ve siyasilerden tek isteğimiz, bizim Türkiye olarak yapılması gereken yapısal reformları hızla yapılması gerek, esas gündemimizin bu olması lazım. Türkiye gerçek gündeme odaklanabilirse, Türkiye'nin önünde hiçbir engel Türkiye'yi durduramaz'' diye konuştu.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu da STA'larla AB'nin kendi başına birtakım anlaşmalar yaptığını, bu müzakerelerin konusunun AB gümrük alanı olduğunu ve bu alanın da 27 üye ve artı Türkiye olduğunu anlattı ve o müzakerelere başlamadan önce Türkiye'nin de mutlaka içinde yer alması gerektiğini, en azından paralel müzakereler olması gerektiğini söyledi.

Kabaalioğlu, gümrük vergilerinin paylaşılmasının gerekli olduğunu, GB'de eşit rekabet koşullarının olması gerektiğini, sanayici ve işadamlarının vize sorununa dikkat çekti.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın da bazı ülkelerin kendi taşımacısını, pazarını koruma kaygısı, çevreye ilişkin duyarlılıklar ve karo yolu trafiğinin artması gerekçesiyle Türk taşımacılarına bazı kısıtlamalar getirdiğini, bunların önemli bir kısmının AB ülkeleri olduğunu söyledi. Aydın, fahiş transit geçiş ücretleri alındığını ve burada eşit rekabetten söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.

A.A.