ABD'nin başkenti Washington'daki John Hopkins Üniversitesi Uluslararası İleri Araştırmalar Okulu'nda konferans veren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, birliğin teknolojisini ve silahlarını geliştirmesi gerektiğini söyledi. 
 
NATO'nun 60 yıl önce kurulmasından bu yana en önemli birlik olmayı sürdürdüğünü ifade eden Rasmussen, küresel güvenlik ve istikrarın sınandığı bu günlerde NATO'nun özgürlüğün ve güvenliğin koruyucusu olduğunu vurguladı. Rasmussen, "Tarihten çıkaracağımız ders dünyanın değiştiğidir ve NATO'nun da değişime ihtiyacı vardır. İçinde bulunulan şartlar olumlu yönde değişmelidir ve aynı zamanda güvenlik ile üye ülkelerin ortak değerlerini koruma gibi esas amaç yerine getirilmelidir" dedi. 
 
El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle 28 NATO üyesi ülke ve tüm dünya açısından güvenlik konusunda önemli bir adımın atıldığını vurgulayan Rasmussen, Bin Ladin'in öldürülmesi nedeniyle ABD Başkanı Obama ile ABD halkını tebrik ettiğini söyledi.
 
Avrupalı ülkelerin düşük savunma bütçeleri nedeniyle teknolojik değişimin gerisinde kalacağı endişesi taşıdığını kaydeden Rasmussen, ABD'nin sahip olduğu teknolojik silahlardan övgüyle bahsederek insansız uçakların katılımı olmadan Libya'daki operasyondan kesin başarı sağlanamayacağını söyledi. 
 
Ekonomik sorunların savunma bütçeleri konusunda önemli faktör oluşturduğunu söyleyen Rasmussen, işbirliği sayesinde birliğin yeterli gücü elde edebileceği belirtti. NATO Genel Sekreteri Avrupa ülkelerinin talep etmesi durumunda özellikle teknolojiye erişim, araştırma ve yönetim konularında ABD'den yardım isteyebileceklerini söyledi.