DANİMARKA Başbakanlığı döneminde Roj TV ve Hz. Muhammed karikatürü nedeniyle Türkiye ile ilişkilerinde gergin günler yaşayan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün Ankara"ya geldi. Türkiye"nin NATO Genel Sekreterliği seçim sürecinde hakkında ciddi çekinceler ortaya koyduğu Rasmussen ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül"le ardından Başbakan Erdoğan"la görüştü. Daha sonra Erdoğan ve Rasmussen, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı"nın Rixos Otel"de verdiği iftar yemeğine katıldı.

Adeta günah çıkardı

Rasmussen yaptığı konuşmada hem Türkiye hem de tüm İslam dünyası nezdinde bir anlamda “sicilini” temizlemeye çalıştı. İftar davetine katılmanın kendisi için bir ayrıcalık olduğunu kaydeden Rasmussen “Benim burada bulunmamı lütfen, dünyanın büyük dinlerinden biri olan İslamiyet"e duyduğum saygının açık bir göstergesi olarak da kabul edin” dedi.

Cehalet mesajı

Ancak Rasmussen, Erdoğan"ın örtülü eleştirilerine hedef olmaktan kurtulamadı: “Biz tüm peygamberleri inancımız gereği severiz, varlıklarına iman ederez. Dolayısıyla bizim peygamberimizin de o semavi dinlerin mensupları tarafından kabulü inançları gereğidir. Bunu yapamıyorlarsa, cehaletlerindendir.”

Geri adım yok

“Demokratik açılım”a da değinen Erdoğan, sürece sivil toplum örgütleri, partiler, akademisyenler, medyan, iş dünyası “Benim de söyleyecek bir şeylerim var” diyen herkesin katkı vermesini istedi. Erdoğan, “Bedeli ne olursa olsun bu süreçten geri adım atmayacağız. Riski üstlenerek yola çıktık, gereğini yapacağız” dedi. n Şebnem HOŞGÖR

Rasmussen için ezan rötarı

* Erdoğan ve Rasmussen"in iftar verilen salona gelişi öncesi Başbakanlık görevlileri, ezan okuyacak imamı “Başbakan, Rasmussen ile salona girişinde ezan sesini duymak istiyor. Acele etmeyin, ezana başlasanız bile ağır ağır okuyun ki, Rasmussen ezan sesi eşliğinde salona girsin. Tüm dünyaya bunu seyretsin” diye uyardı. Bu nedenle ezanın okunmasına Erdoğan ve Rasmussen"in salona girdiğinde başlandı. Konuklar da oruçlarını 3 dakika geç açtı.

* Protokol masasında, Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem bulundu. Davutoğlu"nun türbanlı ve Gönül"ün başı açık eşleri de yemeğe katıldılar.

* Yemekte erişteli yeşil mercimek çorbası, tulum peynirli roka salatası, ıspanaklı peynirli su böreği, kuzu çevirme, iç pilav ile güllaç servis edildi.

VATAN