Bursa'da ertesi günkü sınavları için birlikte çalıştıkları evden okula giderken minibüs altında kalarak ölen 15 yaşındaki Didem Zeynep Çakar ile aynı yaştaki Ezgi Nil Topuz'un ölümünde sürücü asli kusurlu bulundu. Ancak aileler tüm kusurun sürücüde olduğunu savunarak, olay yerinde keşif istedi. Mahkeme bu talebi reddederken, dava karara kaldı.

Merkez Nilüfer ilçesindeki Fatih Lisesi Fen Bölümü'nde okuyan ve birbirlerinden hiç ayrılmadıkları için "can arkadaşlar" diye bilinen Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz, fizik sınavına çalışmak için birlikte Zeynep'in Ertuğrul Mahallesi'ndeki evinde kaldı. Geç saatlere kadar ders çalışan liseli iki kız, 25 Kasım 2010 günü sabah erken saatlerde okula gitmek için yola çıktı. Ancak İzmir yolunda el ele tutuşup karşıya geçmek isteyen iki arkadaşa Güner Çalışkan'ın kullandığı 16 GD 730 plakalı minübüs çarptı Kazada ağır yaralanan Didem Zeynep Çakar aynı gün, ablası da kendisinden 6 yıl önce trafik kazasında ölen Ezgi Nil Topuz ise kazadan 10 gün sonra tedavi gördüğü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Kazanın ardından sürücü tutuklanırken, Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

AİLELER BİLİRKİŞİ RAPORUNA KARŞI
Kazayla ilgili davada sona yaklaşılırken, İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden beklenen raporun mahkemeye ulaştığı bildirildi. Raporda Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz'un tali kusurlu, sürücü Güner Çalışkan'ın ise asli kusurlu bulunduğu belirtildi. Müdahil avukatı Seffan Kılınç ise bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ifade ederek, "Sanık avukatı tarafından daha önce mahkeme istemeden bir rapor hazırlandı ve bu dosyaya kondu. İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi ise yeni raporunda bu eski rapora da itibar etti. Biz bu raporun dosyadan çıkartılmasını talep ettik. Ayrıca bu raporu hazırlayan polis memurları ve duruşmalara katılan şahitler hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Biz olay yerinde mahkeme heyetinin katılacağı bir keşif yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Sanık avukatı Ali Özcan ise, "Rapor bizim tarafımızdan dosyaya konmuştur, ancak Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nin hazırladığı raporda bizim raporumuz dikkate alınmamıştır. Bu sebeple yeniden rapor alınmasına lüzum yoktur. Ayrıca olay yerinde inşaat çalışmaları yüzünden değişiklik olduğu için yapılacak keşfin dosyaya bir katkı sağlayacağını da düşünmüyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, keşif talebini reddederek duruşmayı avukatların son savunmalarını yapması için erteledi. Duruşma çıkışı konuşan Didem ve Ezgi'nin babaları Saffet Topuz ve Sinan Çakar, adaletin er ya da geç tecelli edeceğini belirterek, karara göre gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini söylediler.