Uzmanlar kirli havanın yerden 50-60 santimetre yüksekte bulunduğunu söyleyerek “Çocuklar bu havayı soluyor. Bu da kansere davetiye çıkarıyor” dedi.

HASTALIKLAR 10 YILDA 10 KAT ARTTI

Bezmialem Üniversitesi Rektörü Tıbbi Genetik Uzmanı Prof. Dr. Adnan Yüksel, mümkün oldukça doğal beslenilmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Çevresel faktörler nedeniyle son 10 yılda bazı hastalıklar 10 kat arttı. Bu süre zarfında havamız değişti, poşetli veya uzun süre saklanan gıdalar tükettik. Kış gününde yaz yaz gününde kış meyvesi sebzesi yemeye başladık. Daha çok stresteyiz, kalabalık yerde yaşıyoruz ve çevremizdeki manyetik alan daha fazla. Bu maddeler genetiğimizi etkiliyor. Mesela otizm, akciğer ve alerji hastalıklarında belirgin bir artış var. Kirli hava önce hücrenin işleyişini bozuyor sonra DNA'yı etkiliyor. Dikkat etmezsek bu oran daha da artacak."

KOKULU DETERJANLARA DİKKAT

Bütün kanser türlerinin yanı sıra çocukluk çağı kanserlerinde de önemli bir artış olduğuna değinen Prof. Dr. Yüksel, "Çocuklarda el yıkamak çok önemli. Evdeki mobilyalardan tutun oyuncak hamurlara kadar çoğunda arsenik var. Arseniğin hücrede direk kanser yapıcı etkisi olduğu kanıtlandı. Bunun dışında kokulu çamaşır deterjanları da çok zararlı. Direk DNA'mızı etkiliyor. Özellikle çocuklar için ciddi bir risk" ifadesini kullandı.

BEBEK ARABASINDA KANSER RİSKİ

Yüksel ayrıca çocuklu ebeveynleri uyardı. Kirli havanın yerden 50-60 santimetre yükseklikle bulunduğunu söyleyen Yüksel, arabasıyla çocuğu gezdirmenin sakıncalı olacağını aktardı. Prof. Yüksel sözlerine şöyle devam etti: "Arabada gezdirilen çocuk kirli havayla iç içe oluyor. Alınan her hava çocuğun DNA'sını etkiliyor. Etkilenen DNA fonksiyon görmez, bağışık sistemi baskılanır ve kanserli hastalık hücreleri artmasına neden olur. O nedenle kesinlikle arabada gezdirmeyin. Çocuk yüksekte kalacak, araba yerine kucakta tutulacak ve kalabalık ortamlara sokulmayacak."

- Bugün -