Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği"nin (EKODOSD)"un ev sahipliğinde Kuşadası Paloma Rina Otel"de yapılan toplantılar ve Kirazlı Köyü"ndeki alan ziyaretlerindeki buluşmaya Türkiye"nin çeşitli illerinden 25 sivil toplum örgütü ve kurum temsilcileri ile birlikte SGP Ulusal Koordinasyon ekibinden Program sorumlusu A.Özge Gökçe ve SGP Stajyeri Özge Yıldız da katıldı.
4 gün süren 7.SGP Projeler Buluşması"na, Doğa derneği, Meyve mirasçıları Çalışma Grubu, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği, Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği, Kuş Araştırmaları Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF – Türkiye), Doğa Gözcüleri Derneği, Yaşam Alanlarını Yaşatma ve Koruma Derneği, Alternatif Enerji ve Biodizel Üreticileri Derneği, KahramanMaraş Sanayi ve Ticaret Odası, Aşağıçerçi Köyü Güzelleştirme Derneği, Küre Dağları Ekoturizm Derneği, Kastamonu köy Kooperatifleri Birliği, Genç Aydınlar Derneği, Kırsal çevre ve Orman sorunları Araştırma Derneği, Şahmuratlı Köyü Kerkenes Tanıtma Güzelleştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Emanetçiler Derneği, Levant Koruma Derneği, S.S. Kuzucu Köyü Sulama Kooperatifi, Yer Gök Anadolu Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, SGP Ulusal Yönlendirme Komitesi Üyeleri, Kutup Ayısı Belgesel Yapımlar ve UNDP/BTC Küçük Yatırımlar Fonu (KYF) katıldı.
SGP projeler buluşmasının ilk gününde Kirazlı Köyü"nde “ Kirazlı Köyü tarımsal biyolojik Çeşitliliğin devamlılığı” ve “Köyde güneş enerjisi kullanımıyla yerli sebze ve meyve kurutulması” projeleri için alan ziyareti yapıldı. Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı"nın(SGP) destekleriyle yapılan, Paketleme ve ambalaj tesislerinde incelemeler yapılmış, Değirmen Çiftliği sahibi ve KEYAD üyesi Gürsel Tonbul tarafından bilgiler verildi. Ekolojik tarımla geleneksel köy üretimi yapılarak üretilen ve Pazar günleri açılan Eko köy yerel ürünler pazarı katılımcılar için Çarşamba günü özel olarak açıldı. Katılımcılar, Küplüce markasıyla ve Organik tarım sertifikasıyla satışa sunulan ürünler hakkında üreticilerden bilgi aldı. Pazarda ayrıca, katılımcılara Kirazlılı üreticiler ürettikleri ürünler hakkında açıklamalar yaptı. Kirazlı Köyü Muhtarı Hüseyin Fırat, Kirazlı Eko köy Yerel ürünler Pazarı"nın açıldıktan sonra köylerine yerli-yabancı birçok ziyaretçi geldiğini belirterek, organik tarım yapanların sürekli çoğaldığını, buradaki pazardan üreticiden tüketiciye aracısız olarak mal satıldığını, asıl hedeflerinin köyde ekolojik tarımın herkesin yapması sağlamak olduğunu söyledi. Değirmen Çiftliği sahibi ve KEYAD üyesi Gürsel Tonbul ile Kirazlı"lı bir üretici, 100 yıllık ahşap bir teknenin içinde kuskusun nasıl yapıldığını gösterdi.Üzüm, armut, domates vb. Ürünlerin kurutulduğu güneş fırını ziyaret edilerek, incelemelerde bulunuldu. Fırını yapan firma yetkilisi ve katılımcılar bilgi alışverişinde bulundu. Güneş fırınında kuruyan üzümlerden katılımcılara ikram edildi. Ayrıca, katılımcılar tarafından Kirazlı Köyü gezilerek incelendi. 3 gruba ayrılan katılımcılar, kahvelerde oturan köylüler ve esnafla organik tarımın köye olumlu ve olumsuz katkılarını, köydeki sosyal değişiklikleri, gelecekten beklentilerini konuştular. Köy sokaklarında da dolaşan katılımcılar, yöre kadınlarının organik tarıma bakış açılarını, köydeki değişimleri gözlemleyen katılımcılar, daha sonra Kirazlı Köyü yolundaki organik zeytinyağı üreten tesiste incelemelerde bulundu.
Küresel Çevre Fonu"nun(GEF) bir parçası olan, Küçük Destek Programı(SGP)nin Program Sorumlusu A.Özge Gökçe, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel toplulukların biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürebilirliliği ile iklim değişikliği ile mücadele faaliyetlerine destek sağladıklarını belirterek, “Doğa koruma ve yenileme amacına yönelirken, insanların refahı ve geçim kaynaklarını da gözeten sivil toplum projelerine fon ve tecrübe desteği veriyoruz. Bu tür buluşmalar projeler arasındaki iletişimi, bilgi alışverişini ve dayanışmayı güçlendiriyor ve olumlu katkı yapıyor” dedi.
7. SGP Projeler Buluşması"nı düzenleyen EKODOSD Bahattin Sürücü DE, “ Türkiye"de turizmin başladığı ilk yer olan Kuşadası"nda, plansız-programsız ve yapılan yanlışlıklar nedeniyle meydana gelen yoğun yapılaşmalardan dolayı, her gelen ziyaretçinin sorduğu gibi, katılımcılar da “neden bu kadar çok bina diktiniz” sorusuyla yine karşılaştık. Kuşadası"nın yanıbaşında olan ve doğasını büyük ölçüde koruyan, geleneksel yaşam tarzlarını ve tarımsal faaliyetlerini henüz yitirmemiş olan Kirazlı Köyü"nün, bu özelliklerini kaybetmemesi için desteklenmesi gerektiğini anlattık. Özellikle Kuşadalıların, Kirazlı Eko Köy Yerel Ürünler Pazarına gösterecekleri ilginin, bölgedeki doğal ortamın ve geleneksel tarımın devamlılığına ve korunmasına katkı yapacağını belirttik. Kuşadası"nın coğrafi yapısı, iklimi, yakınında bulunan doğal ve kültürel değerleriyle Türkiye"de çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladık” diye konuştu.