Seçimlerin ardından artık gündem ekonomi olacak. Yeni hükümetin oluşturulmasının ardından hemen üç yıllık orta vadeli program çalışmalarına başlanacak. Orta vadeli programın temel özelliği ise Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı cari açığı esas alan bir program olması olacak. Cari açık için alınması gereken ihtiyati tedbirler orta vadeli programda yer alacak. Buna göre cari açık hedefi belirlenecek. Artık yılın ikinci yarısına geçildiği için yıl sonunda cari açığın ne olacağı üzerinde de tahminler yapılmaya başlanacak. Buna göre bu yılın önlem paketi de karara bağlanacak. Bu yıl alınacak önlemler 2012’yi de etkileyecek. 
 
SONBAHARDA YAYINLANACAK 
Nisan ayı cari işlemler açığı 7.7 milyar dolar olarak açıklandı. Böylece yılın ilk dört aylık döneminde 29.6 milyar dolara ulaşan açık, 12 aylık kümülatif bazda 63.4 milyar dolara ulaştı. Turizm sezonuna girilse de yılın ikinci çeyreği için ekonomide yavaşlama sinyali alınamadığından cari işlemler açığının yüksek seyrini koruması bekleniyor. Bu nedenle yeni hükümetin cari işlemler için önlemleri hemen masaya yatırması gerekiyor. Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’nin arttırılması, tüketici kredileri üzerindeki KKDF ya da BSMV’nin arttırılması alınacak önlemler içinde yer alacak. Uzun dönemde ise teşvik sistemindeki değişiklik cari açığa göre revize edilecek. Ancak yeni teşvik sisteminin hayata geçirilmesi biraz zaman alabilir. 
 
Alınacak önlemlerden sonra orta vadeli programın şekillendirilmesine geçilecek. Eylül ya da ekim ayında çıkarılması beklenen orta vadeli programda alınan kararların etkilerinin 2012 yılına nasıl yansıyacağı belli olacak. Bankalar için getirilen kredi sınırının 2012’de de aynı oranda uygulanıp uygulanmayacağının programda yer alıp almayacağı belli değil. Ama cari açığın milli gelire oranı orta vadeli programda yer almak zorunda. 
 
PROGRAMDA NELER OLACAK? 
Otomotivde ÖTV artışı 
Teşvik sistemine revizyon 
Tüketici kredilerindeki KKDF ya da BSMV’nin yükseltilmesi 
 
PPK 23 HAZİRAN’DA TOPLANACAK 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu seçimlerden sonraki toplantısını 23 Haziran’da yapacak. Bu toplantıda faizle ilgili herhangi bir değişiklik beklenmiyor ancak zorunlu karşılıklarda yine 100 baz puanlık bir artış olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar şu anda piyasanın cari açık için alınacak önlemlere odaklandığını belirterek, “Piyasa beklemede” mesajı verdi. Hükümetin alacağı tedbirlerin de Merkez’in tavrını etkileyeceği tahmin ediliyor. Hükümet eğer ciddi tedbirler alırsa artık zorunlu karşılıklarda artışa gitmeyeceği, ama tedbirler düşük oranlı olursa zorunlu karşılık politikasının sürmesi tahmin ediliyor.