Derneğin 20 üyesinin katıldığı dört aydır devam eden hizmet içi eğitim programının tamamlanmasının ardından ilk prova 22 Mart 2008 Cumartesi günü Paşa Yaylası'nda gerçekleşecek. Profesyonel arama ve kurtarma timi olarak eğitim alan Aydın Umut Arama Kurtarma Derneği üyeleri, öğrendikleri bilgileri 29 Mart'ta Antalya'nın Alanya ilçesinde yapılacak olan “Ulusal Deprem Tatbikatı'nda” bir kez daha tekrarlayacak.
Derneklerinin 9 yıllık geçmişi içerisinde ülke genelinde meydana gelen çok sayıdaki depreme müdahale ettiğini açıklayan Umut Arama Kurtarma Derneği Başkanı Veli Tiryaki, 4 aydır devam eden teorik eğitimleri Alanya'da yapılacak olan enkaz tatbikatları ile pekiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Aydın'da doktor, mühendis, haritacı, öğretmen ve teknik eleman ağırlıklı 15 er kişilik 3 ana ve 1 de yedek ekip olmak üzere toplam 4 ayrı timle oluşabilecek doğal afetlere anında müdahale edebilecek bir yapıya sahip olduklarını belirten Tiryaki, “Aydın'daki gönüllü arama-kurtarma ekibi sayısını artırmak istiyoruz. Türkiye'de profesyonel anlamda arama-kurtarma personeli bulunmuyor. Uyguladığımız eğitim programları ile sadece depremlerde değil, aynı zamanda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tüm doğal afetler ve dünyada örneği çok az olan dağlarda yapılacak kurtarma çalışmalarında görev alabilecek uzman personeller yetiştiriyoruz. Ayrıca navigasyon ve haritacılık konusunda verilen eğitimler ilk kez bizim tarafımızdan düzenleniyor. Harita üzerine uzman ve nokta olarak koordinat belirleyip uydu bağlantısı ile nokta tespiti yapabilecek alt yapıya sahip personel ile doğada kaybolan kişi, uçak veya helikopteri koordinatları verilmesi durumunda rahatlıkla bulabilecek bir ekibe sahip olacağız" dedi
Dört aydır devam eden eğitimlerin yarın sona ereceğini hatırlata Veli Tiryaki, eğitim programı kapsamında katılımcılara ilkyardım, yangın, dağcılık, navigasyon, haritacılık, yapı bilgisi, doğada yaşam, kampçılık ve deprem arama kurtarmanın altı aşaması ile ilgili teorik eğitimlerin verildiğini kaydetti. Aktarılan bilgilerin ilk uygulamasının hafta sonu Paşa Yaylası'nda bulunan yüksek bir tepede tatbik edeceklerine değinen Tiryaki, “Eğitimlerimizi sadece teorik olarak vermiyoruz, üyelerimizi buradaki teorik eğitimlerini tamamladıktan sonra Alanya'da enkazlı arama kurtarma tatbikatına katılacaklar. Arama kurtarma kurslarını tamamlayan arama kurtarmacıların öğrendikleri sadece kurslarda kalmıyor, öğrendiklerini unutmamaları ve yeni bilgiler öğrenmeleri için yılda en az iki defa tüm Türkiye'deki ekiplerin katılımıyla ulusal tatbikatlar yapıyoruz. Şuan derneğimiz üyesi uzmanlar değişik illerde bizim burada verdiğimiz eğitimin aynısı toplam 300 kişiye daha aktarıyor. 29 Mart'ta yapılacak olan 'Ulusal Deprem Tatbikatı' önceki tüm eğitimler tamamlanacak” diye konuştu.


Birleşmiş Milletler Afet Standartları Kuruluşu'nun standartlarında arama-kurtarma ekiplerinin yetiştirilebilmesi için Türkiye'de hazırlıkların başlatıldığını hatırlatan Tiryaki, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Afet Yönetim Merkezi ve Afet İşleri Müdürlüğü'nün lav edilerek TBMM'de yeni hazırlanacak yasayla Türkiye'deki tüm bu hizmetler Acil Durum Yönetim Başkanlığı çatısı altında toplanıyor. Umut Arama Kurtarma Derneği olarak biz buna şimdiden hazırlanıyoruz. Buradaki ana amaç illerdeki gönüllülere daha fazla görev verilmesi olacak. Şu anki yasayla bazı durumlarda elimiz kolumuz bağlı kalıyoruz. Devlet destek vermediği için yetkilerimiz sınırlı kalıyor. Maddi olarak da sıkıntı içine düşüyoruz. Mesela Aydın'dan Bingöl depremine kendi imkanlarımızla gittik. Yeni yapılanmada hem dernek olarak faaliyet gösteren arama kurtarma ekiplerinin yetkileri genişleyecek hem de olası bir afet anına hazır olmak için devletten ekonomik maddi destek göreceğiz"