Daha önce 36 Kuruş açıklanan 2008 yılı kütlü pamuk prim miktarının en az 50 Kuruş olması gerektiğine ilişkin yoğun çaba sarf eden kuruluşların başında gelen Söke Ticaret Borsası; primlerde artış gerekirken, düşüş yaşanmasına tepki gösterdi.
Kararın kendilerini şok ettiğini ve Resmi Gazetede Pazar günü yayınlanmasına da anlam veremediklerini dile getiren Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer; “Kararın Pazar günü yayınlanmış olması da herhangi bir tedbirin daha önce alınmış olması imkanını yok etmiştir. Herkesin bildiği gibi AB yasaları uyum çerçevesinde gerçekte devletin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1"ini tarım kesimine aktarması gerekir. Biz bunun yüzde yarımını dahi almıyorduk. Şimdi aldığımız destek o yüzde yarımdan binde 4.2"ye düştük. Allah Türk çiftçisinin yardımcısı olsun. Zaten girdi maliyetlerindeki yükseliş tarım kesimini son derece yıpratmıştı ve üretici kendi işini kendi nakdi ile çeviremeyecek durumdaydı. Korkarım ki Türkiye"de araziler birçok yerde boş kalacak ve ekilmeyecek” dedi.
Üreticinin sesini duyurabilmek için çok çaba ve gayret gösterdiklerini söyleyen Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık da; “Baktığınız zaman desteklemelerde yüzde 0 kesinti var gibi görünüyor, ama aslı yüzde 50"dir. Çünkü ilk prim kararnamesi çıktığında dolar 1.30 TL"idi. Ve bu aşağı yukarı 27-28 cente tekabül ediyordu. Şu an dolar bildiğiniz gibi 1.65 TL seviyelerinde, bu yüzde 10 kesintiden sonra TL"ye böldüğümüzde karşımıza 19 cent çıkıyor. Yani Türk çiftçisi Yunanistan ile rekabet edecek, yurt dışındaki ülkeler ve firmalar ile rekabet edecek ama gerekli desteği görmüyor. İşin neresinden bakarsanız bakın çiftçi zarar ediyor” diye konuştu.