Avrupa"nın önde gelen enerji şirketlerinden Avusturyalı OMV, Doğan Holding"in Petrol Ofisi"ndeki hisselerini satın almak için görüşmelere başladı. 2006"da PO"nun yüzde 34"ünü alarak Türkiye pazarına giren OMV, daha sonraki yıllarda hissesini yüzde 41.58"e yükseltti. PO"nun büyük ortağı Doğan Holding"in, şirkette yüzde 54.17"lik hissesi bulunuyor. OMV"nin satın alma kararı, şirketin gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme stratejisini ortaya koydu. OMV"nin Türkiye"nin yanı sıra Romanya ve Irak"ta yatırımları var.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada PO ortakları OMV ve Doğan Holding arasında hisse satışı konusunun değerlendirmeye alındığı, bu amaçla görüşmelere başlandığı belirtildi. Açıklamada, görüşmelerin OMV"nin PO"daki Doğan Holding hisselerini satın alma yönündeki niyeti çerçevesinde başlatıldığı bildirildi.
OMV ve Doğan Holding, Petrol Ofisi"ndeki istikrarlı ortaklıklarına atıfta bulunarak, her iki taraf için de kendi portfolyolarını optimize etme niyeti bulunduğu, görüşmelerde zaman baskısı olmadığı ifade edildi.

Ortaklık sürebilir
Petrol Ofisi"nin perakende ve ticari alanda faaliyet gösteren Türkiye"nin “önde gelen” petrol ürünleri pazarlama şirketi olduğunun altı çizilen açıklamada, mevcut ortaklığın devamının, görüşmeler sonucunda çıkacak olası bir sonuç olabileceği de hatırlatıldı. OMV"nin gelecek planlarına atıfta bulunularak, “Türkiye"deki pozisyonunu güçlendirmek, OMV"nin Orta ve Güney Doğu Avrupa"daki orta ve uzun vadeli güçlü büyümesiyle pazarlardaki pozisyonunu en iyi duruma getirme stratejisiyle tutarlıdır” ifadelerine yer verildi.



Petrol Ofisi, yüzde 8.73 prim yaptı
Doğan Holding"in Petrol Ofisi"nde (PO) sahip olduğu hisseleri kısmen veya tamamen PO"da yönetim ortağı olan Avusturyalı OMV Aktiengesellschaft"a satılmasına yönelik görüşmelere başlama kararı aldığını açıklamasının ardından Petrol Ofisi hisseleri prim yaptı. Gün içinde tavan olan PO hisseleri günü yüzde 8.73 primle 6.85 liradan tamamladı.
Doğan Holding hisseleri yüzde 8.87 yükselişle 1.35 liradan, Hürriyet Gazetecilik yüzde 6.4 primle 1.33 liradan kapandı.



CEO Ruttenstorfer: Zaman baskısı yok
Avusturyalı OMV"nin CEO"su Wolfgang Ruttenstorfer, satın almayla ilgili hazır olduklarını, buna karşılık iki taraf için de bir zaman baskısı olmadığını söyledi.
OMV"nin dün açıklanan ikinci çeyrek sonuçlarına göre, şirketin faiz ve vergi öncesi kârı (FVÖK) geçen yılın aynı döneme göre yüzde 75 düşerek 237 milyon euro olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte şirket 266 milyon euro kâr açıklamıştı.
2009"un ilk altı aylık dönemine ilişkin sonuçları dün açıklayan Petrol Ofisi, net satış tutarının 6.345 milyon lira, net kâr rakamının ise 145 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Net kâr rakamının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttığı belirtildi.



OMV ilk adımı 2006"da attı
- PO, 1941"de kuruldu. 21 Temmuz 2000"de özelleştirildi. Yüzde 51"i 1 milyar 260 milyon dolara İş Bankası ve Doğan Holding ortaklığı İş-Doğan"a satıldı.
- Mart 2002"de ÖİB ikincil halka arz yoluyla PO"nun yüzde 16.5"ini daha sattı.
- ÖİB"nin elinde kalan yüzde 25.83"lük hisse Temmuz 2002 tarihinde İş-Doğan tarafından satın alındı.
- Doğan Grubu, Eylül 2005"te, İş Bankası"nın hisselerini 616 milyon dolara devraldı. Doğan"ın şirketteki payı yüzde 44.31"den yüzde 88.86"ya çıktı. 28 Ekim tarihinde çağrı sonrası bu oran yüzde 92.98"a ulaştı.
- Doğan Grubu, 24 Ocak 2006"da PO"nun yüzde 6.25"ini yurtdışında kurumsal yatırımcılara sattı.
- 2006"da Doğan Grubu şirketin yüzde 34 hissesini 1 milyar dolara Avusturyalı OMV"ye sattı.
- PO"da, Doğan Holding"in yüzde 54.17, OMV"nin ise yüzde 41.58 hissesi bulunuyor.
- 3 bin 200 istasyon, 10 akaryakıt terminali, 2 LPG"li terminali, 35 havalimanı ikmal ünitesi ve bir madeni yağ fabrikası bulunan PO"da, 1100 kişi çalışıyor.

Milliyet