Başbakan Erdoğan Davos"ta Birleşmiş milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres"in katıldığı "Gazze: Ortadoğu'da Barış" panelinde konuştu.

Peres hararetli konuşmasında şunları söyledi; "Saygıdeğer konuşmacıları dinledim İsrail hakkında konuşturlar ve bildikleri ülkenin resmini gösterdiler. Demokratik bir ülkede bir terör örgütüne karşı mücadele etmek çok zor. Kimse bunu görmüyor.
İsrail"de bir yere roket atıldığında kimse bunu görmüyor. Bunu tam olarak yansıtamıyoruz.
Sayın Erdoğan"ın dediği gibi demokrasiden yana konuşuyoruz. Kim seçilmişti sayın Abbas seçilmişti. Hamas seçimlere katıldı. Ancak demokrasiye ilişkin farklı bir görüşleri var. Seçimlere gidiyorsunuz ancak seçimlerden sonra öldürmeye başlıyorlar.
Siz e bu noktada katılamayacağım. Hamas bizi endişelendiriyor. Hamas bir anlaşma ortaya koydu buradan bir şey okumak istiyorum:
“Yargı günü Müslümanlar Yahudileri öldürene kadar geçekleşmeyecekti. Barış insiyatifleri anlaşmalar işe yaramayacaktır”

Hangi Hamas"tan bahsediyorsunuz
İsrail yüzbinlerce hayata kaybetti terör saldırıları sonucu. Her zaman zorluk altındaydık. Hamas Gazze"ye geldiğinden beri beş bin roket 400 havan saldırısı yapıldığını gördük. Nereye attıklarını bilmeden attılar.
Biz başlatmadık saldırıyı. Hava saldırıları başlamadan 4 gün önce sizinle birlikteyken sayın Başbakan biz karar almamıştık saldırıyla ilgili.
Hisleriniz anlayabiliyoruz. Ancak İsrail tamamen çekildi. 15 bin kişi çekildi buradan kimse bizi zorlamadı kendimiz çekildik.
Şunu anlamak istiyorum neden bize roket saldırıları düzenlediler. Tüm geçişler açıktı aynı zamanda Gazze"ye para yatırımlarında bulunuyor, 20 milyon dolar gönderiyorduk.
Yalnızca tyek bir kişinin 5 milyon dolar gönderdiğni biliyoruzm. İsrail Gazze"ye günlük oalrak su, gaz tedarik ediyordu. İran"dan roketler getirdiler ve tüneller açtılar.
Hergün yüzden fazla roket atıldı bize. Milyonlarca insan bombalar altında kaldı. İnsanlar gelip “Biz güvenlik altında yaşayamayacak mıyız” diye sordu.
Barış deniyor Mısır"la, Ürdün"le barış yaptık üzerimiz düşen her şeyi yaptık. Filistinlilerle görüşmeye başladık. Sayın Erdıoğan ne zaman beklediniz. O dönemde dinamitler vardı. Ben de görüyordum o dönemde.
İnsanlar bana hain diye bağırıyorlardı.
İsrail 60 yıllık bir ülke ve 60 yılda bu kadar savaşan bir ülke biliyor musunuz. Tüm bunarla rağmen biz bekledik. Mısır için bekledik. Sayın Mübarek, sayın Abbas durumu biliyor.
Ama kimi suçluyor Hamas"u suçluyor. Hamas"ı suçlamıyor.
Ama ne oldu burada 1 milyon kişi kendisini barınaklara saklamak zorunda kaldı. Kimse bu füzeler karşı gösteri yapmadılar.
Sayın Mun"a da saygı duyuyorum ancak bir sorun var İran"ın Ortadoğuda egemenlik kurmak istediğini görüyoruz. Hamas"a silah veriyorlar.
Ne yapmamız bekliyordunuz. Eğer İstanbul"da roket saldırıları olsa siz ne yapardınız? Yapmak istediğimiz bu değildi elbette tercihimiz barıştı.
Biz barış yaptık 1 kez 2 kez şimdi farklı isimlerle deniyoruz. Biz karar veremeyiz filstinliler birleşsin mi birleşmesin mi.
Hamas Fetih" karşı çıkmaya çalıştı. Biz buna karışmayız. Fetih ne diyor Hamas için. Bunu gözden geçirelim.
Fetih yönetici “Hamas Gazze"de okulları, üniversiteleri şiddet merkezi haline getirmiştir. Gazeliler şiddete maruz kalmıştır. Kemikleri kırılmıştır. Hamas yardım malzemesi getirenleri de engellemiştir.”
İsrail herhangi bir kişiyi öldürmek istemiyor. Bize göre tüm çocuklar çok önemlidir. Bizim topladığımız tüm paralar çocuk merkezlerine gidiyordu.
Mesajımı net olarak vermek istiyorum İsrail"in bir ateşkese ihtiyacı yok çünkü saldırıları biz başlatmadık. İnsanları öldürmekle ilgilenmiyoruz. Arap Ligi insiyatifinin başlamasını çok önemli bir adım olarak görüyorum.
Kudüz sorunu var önümüzde. Üç din için de önemli bir şehir. Biz Filistinlilere “Batı Şeria"yı size vermeye hazırız” dedik. Ateşkes bizim için sorun değil çünkü ateşi biz başlatmadık.
Tek bir gün bile yoktu bizim Gazze"ye su iletmeyelim. Gazze trajedisini başlatan İsrail değil diktatörlüğünü Gazze"de kuran Hamas"tır."

PERES ERDOĞAN'I TELEFONLAR ARAYIP ÖZÜR DİLEDİ
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres"in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ı telefonla arayarak özür dilediği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı kapsamındaki "Gazze Orta Doğu"da Barış Modeli" oturumunu terk etmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısından ayrılırken, BBC muhabirinin sorusu üzerine, "Peres, bir kabile reisiyle konuşmuyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı"na nasıl hitap edilmesi gerektiğini öğrenmesi lazım" dedi.

Milliyet