Dünyadaki ilk patent kanunu 1879 yılında Osmanlı Dönemi’nde kabul eden Türkiye’de 132 yıl sonra ilk kez patent başvurusu yapılmayan il kalmadı. Türkiye’nin önde gelen patent firması Adres Patent tarafından Türk Patent Enstitüsü’nün yayınladığı son istatistiklere göre yapılan araştırma; Şubat ayı itibari ile 81 ilin hepsinde patent başvurusunda bulunduğunu ortaya koydu.

Adres Patent tarafından yapılan araştırmaya göre; geçtiğimiz Şubat ayında bugüne kadar hiç patent başvurusunda bulunmamış olan Ardahan’da 1 Artvin’de 4, Kars’ta ise 5 patent başvurusu yapılmasıyla Türkiye’nin başvurusu olmayan ili kalmadı.

TPE’nin istatistiklerine göre Adres Patent tarafından hazırlanan rapora göre; Türkiye 2011 Şubat ayını 38411 başvuru ile kapattı.

PATENT BAŞVURULARI İLK KEZ FAYDALI MODEL BAŞVURULARINI GERİDE BIRAKTI!

Adres Patent tarafından TPE verilerine göre hazırlanan rapor sevindirici bir gelişmeyi daha gözler önüne serdi. 1997 yılından bu yana ilk kez Türkiye’deki patent başvuruları ‘küçük patent’ olarak ifade edilen faydalı model başvurularının üstüne çıktı.  

Ali Çavuşoğlu: “Artık Daha Ciddi Buluşlar Yapıyoruz”

Türkiye’de patent başvurularının, ‘küçük patent’ olarak tanımlanan ve bir buluşa ek bir fayda sağlama amacı güden faydalı model başvurularının üzerine çıkmasının artık daha ciddi buluşlar ortaya koyduğumuzun bir göstergesi olduğunun altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu; “2011 yılına kadar Türkiye’de faydalı model başvuruları patent başvurularını gölgede bırakıyordu. Artık patent başvurularının daha fazla olması AR-GE çalışmalarının arttırıldığını ve daha ciddi buluşlar çıkardığımızı gösteriyor. Bu Türkiye için çok büyük bir gelişme” diye konuştu.

2010 - 2011 Şubat Patent ve Faydalı Model Başvuruları

PATENT             3791
FAYDALI MODEL 3508

YILLIK PATENT BAŞVURU SAYIMIZ 35 KAT ARTTI!

1995 yılından bu yana patent başvuruları her geçen gün artan Türkiye’de patent ve faydalı model başvuruları 35 katlık bir artış gösterdi. Türkiye genelinde 1995 yılında toplamda 208 patent ve faydalı model başvurusu yapılmışken bu rakam 2010 yılında 6244 başvuruya yükseldi.

Adres Patent’in TPE verilerine göre hazırladığı rapora göre; 15 yıllık patent ve faydalı model başvurularının önemli bir bölümü Marmara Bölgesi’nden çıkarken 1000 başvuru sayısını sırasıyla İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesi geçti.