Üniversiteyi bitiremeyen öğrenciler, yüksek miktarda harç ödeyerek öğrenimlerini sürdürebilecek. Üniversiteden atılmayı kaldıracak sistemde, harcını yatıramayan öğrencilerin kaydı silinmeyecek.

Yükseköğretim Kurulu"nca (YÖK) hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığı"na (MEB) sunulan yasa taslağına göre; yabancı ülkelerdeki gibi Türk üniversitelerine kredili sisteme göre “harç” uygulaması getirilecek. Taslağa göre; öğrenci affı ve okuldan atılma ortadan kaldırılacak. Taslakta, halen yürürlükte olan önlisans için dört, lisans için yedi, yüksek lisans için 3, doktora için 6 yıl olan mezuniyet sürelerine ilişin düzenlemeler değiştirildi.

Yeni kayıt hakkı

Belirlenen sürede mezun olamayan öğrenciler, harçlarını yatırarak okumayı sürdürecek. Öğrenciler başarılı olabilmek için her ders için belirlenen kredileri tamamlamak durumunda olacak. Örneğin, 4 yıllık lisans öğrencisi kendisine tanınan artı 3 yıl yani toplam 7 yılda mezun olamazsa, yüksek harç ödeyerek okumayı sürdürecek. 7 yıl sonunda ilk kez kayıt yenileyecek olan öğrenci 7. yıl ödediği harcın yüzde yüzünü 8. yıl için yatıracak.

Harç miktarları her geçen sene, bir önceki seneye oranla yüzde 100 artacak. Harçları ödemede güçlük çekenler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu"na (YURTKUR) başvurabilecek. Düzenlemeye göre, okulunu uzatan, donduran veya herhangi bir sebepten bazı derslerini alamadığı için mezun olamayan öğrencilere de tekrar okula dönme şansı getiriliyor.

Başarılıya indirim

Başarılı ve ödeme zorluğu çeken öğrenciler için de düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede, “Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde emsali sınıflar için öngörülen bütün derslerden başarılı olan ve bu sınıfların başarı ortalamalarına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren birinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öğrenci katkı payının yarısını öder” denildi. Ayrıca, başarılı olup ilk yüzde ona giren ikinci öğretim öğrencileri de birinci öğretim öğrencilerinin ödeyeceği harç kadar öğrenim ücreti ödeyebilecek.

35 yaş sınırı

Öğrenciler, askerlik hizmetlerini 1111 Sayılı Askerlik Kanunu"na göre tecil ettirebiliyor. Kanunun 36. maddesi kapsamında, lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl, yüksek lisans mezunlarının mezuniyet tarihinden itibaren 1 yıl, yurt dışı lisans/yüksek lisans mezunlarının ise mezuniyet tarihinden itibaren denklik işlemlerinin tamamlanabilmesi için ayrıca 1 yıl sevk tehiri hakkı bulunuyor. Mezuniyet tarihlerinden itibaren lisans mezunlarına verilen 2 yıllık, yüksek lisans mezunlarına verilen 1 yıllık sevk tehiri sürelerinin bitim tarihi, yükümlülerin 35 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık tarihini geçemiyor. Diploma denklik işlemleri için verilen 1 yıllık sevk tehirinde de yaş sınırı aranıyor. 5 yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim kurumlarından yüksek lisans (birleştirilmiş yüksek lisans) diploması alanlara da 2 yıllık sevk tehiri veriliyor. Ancak, bir yükseköğrenim kurumundan mezun olduktan sonra aynı veya daha aşağı seviyede bir öğretim kurumundan mezun olanların sevkleri tehir edilmiyor.

BAHAR ATAKAN/Milliyet