Söke Ticaret Borsası ve Söke Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlenen toplantıda pamukta bu yıl yaşanan verim düşüklüğünün nedenlerini masaya yatırıldı.
"Pamukta verim düşüklüğünün nedenleri" konulu toplantı Söke Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Tuğrul Başer, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek başta olmak üzere İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Güllübahçe Belediye Başkanı Yusuf Toptay, Ak Parti Söke İlçe Başkanı Namık Yıldırım, MHP Söke İlçe Başkanı Metin Mutafoğlu, TARİŞ Müdürü Mehmet Karayel, Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, Ziraat Mühendisleri, davetliler ve üreticiler katıldı.
Meydana gelen verim düşüklüğü düzenlenen konferansta konunun uzmanları ve üreticiler tarafından konuşulurken; gerçekleşen panelde Aydın il Tarım Müdürlüğü"nden ziraat mühendisleri Hüsamettin Küçükekşi, Nazilli Pamuk araştırma Enstitüsünden ziraat mühendisi Nedim Özbek ve TARİŞ Arge"den ziraat mühendisi Mithat Küçükgürdal konuşmacı olarak yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasında Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Geçmiş yıllarda dönümde 200-250 Kg pamuk verimi aldığımızda şapkayı havaya atardık. Ancak yıllar geçtikçe bilinçli tarım ile birlikte verimi dönümde bugün 500-600 Kg"lara çıkardık. Ancak bu yıl geçen yıla oranla yaşanan %20-25 verim düşüklüğü yaşandı. Bunun nedenlerini Sökeli üreticiler olarak masaya yatırmayı uygun gördük. Katılımcılara ve konuşmacılarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Verim düşüklüğünün 3 ana başlıkta değerlendirilebileceğini belirten koşmacılar; pamukta verim düşüklüğüne tohum çeşidi, doğa şartları, gübrelere, sulama ve ilaçlama ile genotip-çevre etkenlerinin neden olabileceğini belirttiler. Yapılan değerlendirmelerde pamuk ekim alanlarında bu yıl verim düşüklüğüne başta yeşil kurt zararlısı olmak üzere; maksimim ve minimum sıcaklıklar, bitki sıklığı, bitki idaresi ve diğer etmenlerin etkili olduğu belirtildi. Üreticilerin bilimsel ve teknik tarım yapmaları gerektiğini ifade eden uzmanlar, pamuk üreticilerinin başta toprak analizlerini yaptırmaları gerektiği, pamuğun veya diğer tarım ürünlerinin ihtiyacı kadar gübreleme ve ilaçlamanın yapılması gerektiği belirtildi.