Türk uzmanlar, 700 milyon insanı etkileyeceği söylenen ozon tabakasındaki deliğin Türkiye'nin kuzeyinden geçtiğini söylüyor.

The Nature Dergisi'nin son sayısında 29 bilim insanının kuzey yarımküre üzerindeki ozon tabakasında yaklaşık 2 milyon kilometrekarelik delik açıldığını açıklaması, "Türkiye'ye etkisi olur mu?" sorularını gündeme getirdi.

Sabah'ın haberine göre, Türk uzmanlar konuyla ilgili şu bilgileri verdi: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi): 700 milyon üzerinde insanın, güneşin zararlı ışıklarına maruz kalacağı söyleniyor. Ancak Türkiye'yi etkilemeyecek. Seyrelme Türkiye'nin kuzeyinden geçiyor. Karadeniz'in kuzeyindeki kıyılarından Romanya'ya doğru bir çizgi çiziyor. Türkiye o daire içinde yok.

İNCELME VAR, DELİK YOK

Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi): Ozon tabakasında 2 milyon kilometrelik bir delik asla olamaz. Kuzey kutup bölgesinde ozon tabakası kış aylarında daha seyrelir, yaz aylarında bu seyreklik artar. 2 bin yıldır bu böyledir. Ultraviyole ışınlarda 3 ila 5 derece mevsimsel olarak yükselme ya da azalma olabilir. Ozon takabasındaki seyrelmeye, incelmeye küresel iklim değişiklikleri neden olabilir. Felaket senaryoları yazılacak bir durum yok. Ancak, 2012 - 2013'te güneş patlamaları olacak. Dünya, böylelikle biraz daha fazla ısınacak.