Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili olarak, ''Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız bu hususta çalışmalarını inşallah tamamlayacaktır ve bu sene içerisinde çıkacağız'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı temsilcileri ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) üyeleriyle elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri konusunda bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, yaklaşık 3 ayda bir yaptıkları değerlendirme toplantılarından birini gerçekleştirdiklerini, ELDER'in de özellikle ticaret ve dağıtım hizmetlerinin ayrıştırılmasıyla alakalı bir raporu toplantıda sunduğunu söyledi.

Dağıtım hizmetleriyle ilgili olarak geçen hafta Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ni kapsayan bir toplantı yaptıklarını, bu hafta da Giresun'da, Giresun, Trabzon ve Rize bölgesini ilgilendiren bir toplantı yapacaklarını anlatan Yıldız, bölge bazında bu toplantıların devam edeceğini ve sorunların yerinde dinleneceğini kaydetti.

-Anayasa Mahkemesi'nin kararı-

EPDK'nın özel sektör eliyle aldığı denetim hizmetlerinin askıya alınmasıyla alakalı Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı olduğunu hatırlatan Yıldız, son torba kanuna koydukları bir madde ile bu konuyla ilgili düzenlemeyi yaptıklarını bildirdi.

Yıldız, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın ilgili maddelerle alakalı yasayı onaylaması ve kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasını müteakiben bunların görev dağılımını yapacağız'' diye konuştu.

-Otel yerine çadırda iftar-

Ramazan ayı yaklaşınca özel sektör firmalarının iftar programlarıyla alakalı bir kısım taleplerin geldiğini de belirten Yıldız, bu iftarların otellerde yapılması yerine çadırlarda yapılması konusunda firmalara öneri götürdüklerini, firmaların da bu öneriyi çok sıcak ve olumlu karşıladığını ifade etti.

-Kuzey Irak'tan petrol ithalatı-

Kuzey Irak'tan gerçekleştirilen petrol ithalatı konusundaki sorular üzerine Yıldız, söz konusu petrolün özel sektör tarafından ithal edildiğini, tasarrufun da özel sektörde olduğunu söyledi.

Burada önemli olanın petrol ürünleriyle alakalı ihtiyaçların karşılanması olduğunu kaydeden Enerji Bakanı, ''Bir davranış bütünlüğü içerisinde biz bu işleme devam edeceğiz. Merkezi Irak Hükümetiyle yaptığımız görüşmelerde de zaman zaman bazı petrol ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasını bizden talep etmektedirler. Bölgesel Irak Kürt Yönetimiyle alakalı da talepler olmaktadır. O çerçevede yapılan işlemdir'' dedi.

-Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri-

Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri konusunda takvimin işlediğini ve kararlılıklarının devam ettiğini bildiren Taner Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Burada özellikle sürelerle alakalı hususlar, teminat mektuplarıyla alakalı kısımlar, kayıp-kaçak oranlarıyla alakalı bir kısım taahhütler ve bunların sabitlenmesiyle alakalı hususlar ele alınacak. 3 yıl oldu, 3 yıl içerisinde varsa prosedüre dayalı da değişikler, bunların her biri dikkate alınacak. Maliye Bakanlığımız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız buradaki önerileri tekrar bir gözden geçirecekler. Sonuçta ihale sürecinin özel sektör eliyle ve onların verdikleri taahhütlerin arkasında durabilecekleri tekliflerle beraber o süreç işlemiş olacak.

Daha sıhhatli bir sürecin olacağına inanıyoruz. Burada gerek kamuya gerekse özel sektöre düşen bazı görevler var. Kamu her zaman olduğu gibi bu ihale sürecini şeffaf bir şekilde yürütmüş olacak. Özel sektöre de düşen en önemli görev verdikleri taahhütlerin arkasında durabilecekleri yapıyı mutlaka sağlayacaklar.''

Bir gazetenin ''İptal edilen ihalelerin bu yıl içinde tekrar çıkılması söz konusu olacak mı-'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, ''Özelleştirme İdaresi Başkanlığımız bu husustaki çalışmalarını inşallah tamamlayacaktır ve bu sene içerisinde çıkacağız'' yanıtını verdi.

Bir basın mensubunun, ''Akkuyu Nükleer Santrali'nin maliyetinin 5 milyar dolar artabileceği belirtiliyor, bu konuda sizin değerlendirmeleriniz neler-'' şeklindeki sorusu üzerine de Yıldız, kendilerine ulaşan herhangi bir resmi kayıt bulunmadığını söyledi.

Yıldız, ''Kaldı ki o denilen rakamdan çok daha düşüğe veya çok daha yükseğe yapabilirler. Ama bizim yaptığımız anlaşma alım garantili tarifenin sabitliği ile ilgili alakalı husustur. Maliyetlerini düşürebilirler veya yükseltebilirler, o bizim konumuz içerisinde bulunmuyor. Proje şirketi demek zaten o demek'' diye konuştu.