Ford Otosan, Oyak Renault ve Tofaş gibi otomotiv devlerinin 12 gün üretim yapmadığı ocak ayının ilk yarısında, otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 69.3 geriledi. 1-15 Ocak döneminde, 250 milyon 864 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı döneminde 818 milyon 874 bin dolara ulaşmıştı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, otomotiv sektörü, ocak ayının ilk yarısında 5 kıtada toplam 111 ülke ile 10 serbest bölgeye ihracat yaptı. Sektörün bu dönemde ulaştığı 111 ülkeden sadece 27"sinde, serbest bölgelerden ise 4"ünde ihracat artışı görülebildi.

AB"de durum

Otomotiv ihracatının ezici çoğunluğunun yapıldığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise yüksek oranlı ihracat düşüşleri dikkati çekti. 1-15 Ocak döneminde, Yunanistan ve Letonya dışındaki tüm AB ülkelerinde eksi görünüme dönen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 50-99.4 aralığında düşüş gösterdi.

Anadolu Isuzu"da üretime bir ay mola, işçiye eksik maaş

KOCAELİ"nin Çayırova ilçesinde kurulu Anadolu Isuzu"da üretime 16 Şubat"a kadar ara verildi. Birleşik Metal-İş Sendikası temsilcisi Erol Kalender, işverenle görüşüp böyle bir karar aldıklarını belirtti. Fabrikada 800 mavi yakalının izne çıkarıldığını ifade eden Kalender, iznin ilk 15 gününün yıllık izin, ikinci 15 günün yarısının ücretli, yarısının da ücretsiz izin kullanılacağını bildirdi. Kalender, fabrikadaki idari kadronun ise çalışmaya devam ettiğini kaydetti.