Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos, Aydın"daki oda ziyaretleri programının bir bölümünde İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ile bir araya geldi. İkilinin görüşmelerinde ortak özellikleri bulunan iki komşu ülke olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak bir fuar düzenlenmesi konusu görüşüldü.

Ziyarette konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Türk ve Yunan iş adamlarının ortak potansiyellerini Avrupa Birliği pazarı gibi üçüncü ülkelere satma konusunda iş birliği yapması gerektiğini söyledi. İki ülke iş adamlarının özellikle tarım ürünleri ve turizm sektörlerinde ortak iş yapabileceğine işaret eden Aktakka, “Türkiye ve Yunanistan hem benzer coğrafyada bulunmaları hem de komşu iki ülke olmaları bakımından ortak bir çok özelliğe sahip durumdalar. Halklarımızın kültürel ve yaşamsal benzerlikleri var. Bununla birlikte ilimiz Aydın, tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapması bakımından ayrı bir öneme sahip durumda. Binlerce yıldır çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan ilimiz "Medeniyetler Merkezi" olarak iliniyor. Biz bu kültürel mirasımızı başta komşu ülkelerimiz olmak üzere, tüm dünya milletleriyle buluşturmak istiyoruz. Kültürel mirasımızın tanıtılması için dünyanın pek çok yerinde fuarlara ve organizasyonlara katılıyoruz” dedi.

Türkiye ve Yunanistan arasında tarım ve turizm konusunda ortak forumlar düzenlenmesi gerektiğini savunan Panagiotis Koutsikos, ayrıca turizm sektöründe iki komşu ülke arasında ortak tur paketleri düzenlenebileceğine işaret ederek, “12 Adalarla, Ege Bölgesi illeri arasındaki kıyı ticaretini ve karşılıklı turizm ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Ülkelerimiz arasında devam eden çalışmaların, Türkiye-Yunanistan arasındaki turizm ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir fırsat oluşturacağına inanıyorum. 2010 yılı içinde Türkiye-Yunanistan arasındaki turizm ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla bir turizm forumunun yapılacak olmasından da ayrıca mutluluk duyuyorum. İki ülke arasında ortak turizm paketleri hazırlayacağız. Bu paketlerle turistlerin bir hafta Yunanistan"da, bir hafta da Türkiye"de tatil yapacaklar” diye konuştu.

Bu projenin iki ülke tur operatörlerinin işbirliği yapmasını sağlamak için geliştirildiğine işaret eden Koutsikos, şunları söyledi: “Türk ve Yunan tur operatörlerini bir araya getirirsek ortak bir tatil, turizm paketi yapmak için mesela bir hafta Türkiye"de bir hafta Yunanistan"da olmak üzere bu daha çok yabancıyı getirmek için iyi bir proje olacak. Ülkelere daha çok yabancı turist gelecek. Proje aslında 4 yıl önce başladı. Geçen yıl 1 milyon turist bu paket yöntemini kullanarak tatile geldi. Burada çok güzel plajlarımız var. Marmaris, Fethiye, Bodrum gibi plajlar var. Tüm bu kıyı şeridi de yabancı turistler için çok güzel bir tatil yeri. Biz ticaret odaları olarak bu tatil sürelerini uzatmanın yollarını arıyoruz. Yunanistan"dan turizm sektörü Türkiye"den daha pahalı.” diyen Koutsikos, “Eğer biz bir paket yaparsak 1 hafta Türkiye 1 hafta Yunanistan olarak ve bu paketin ortalama fiyatını alırsak iki haftalığına tatile gelmiş olacaklar ama 2 hafta Yunanistan kaldıkları süredekinden daha az para ödeyecekler”