Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal"ın açıklamalarına göre 1 Ekimde yürürlüğe giren ortak ATM"ler konusunda 2 yılda 250 toplantı yapıldığının anlaşıldığını ifade eden THD Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, bankaların bu işte 300 milyon TL tasarruf ettiğini ve devam eden yıllarda da yıllık 100 ila 200 milyon TL tasarrufları edeceklerini iddia etti. Tüketicilerin 3 yılda ortalama 3,6 milyar kez ATM kullandıklarını belirten Kutbay, “Dernek olarak elbette ki teknolojik gelişmelere, verimliliğin artırılmasına ve maliyetlerin düşürülmesine karşı olmamız mümkün değil.

Ancak teknoloji kullanılarak tüketicilerin soyulmasına her zaman karşı olduk ve karşı olmaya da devam edeceğiz. Bankalar ve BDDK tüketicileri doğrudan ilgilendiren bir konuda 2 yılda 250 toplantı yapmasına rağmen Tüketicilerin evrensel haklarından biri olan temsil hakkı BDDK tarafından sürekli çiğnenmiştir. Toplantılara Tüketicilerin temsilcileri davet edilerek görüşleri alınmamıştır. Eğer bir mal veya hizmetin maliyeti düşerse bunun sonucu söz konusu mal veya hizmetin daha ucuz bir fiyattan tüketiciye yansımasıdır. Ancak Türkiye" de Bankalar, maliyeti düşüren çalışmaları, tüketiciye zam olarak yansıtmaktadır” dedi.

Türkiye"de tüketicilerin yılda 1,2 milyar kez ATM kullanmakta olduklarının altını çizen Ümit Kutbay, “ ATM"lerden bakiye sormanın maliyeti 1 TL, para çekmenin maliyeti en az 4 TL"dir. Tüketicilerin hesaplarının olduğu banka ATM"lerini de kullandıklarını hesaba kattığımızda dahi kullanım başına tüketici ortalama 2 TL para ödeyecektik. Bu yolla bir yılda tüketicinin cebinde çıkacak parası 2,4 milyar TL"dir. Bankalar halen yasa dışı olarak kredi kartı aidatı olarak tüketiciden yılda 1,6 milyar TL, banka kartı ya da hesap işletim ücreti olarak ise yılda 6 milyar TL almaktadırlar. Bankalar tüketicilerden yasa dışı olarak yılda 10 milyar TL alacaklardır. Bu korkunç miktar soygunun boyutunu göstermesi açısından son derece çarpıcıdır. Dünyanın her tarafında bankalar batarken Türkiye"de kriz dönemi öncesinden dahi yüksek karlar elde ettiler. Ortak ATM noktalarında para çekme ve bakiye sormadan ücret alınmamalıdır. Tüketiciler mecbur kalmadıkça ortak ATM noktalarında uzak durmalıdır” diye konuştu.