Kısa bir süre önce tüm 7. SPG Projeler Buluşması"nda tüm Türkiye"den ekolojik tarımın öncülerini misafir eden Kirazlı Köyü, ekolojik tarım ürünlerinin sergilendiği pazarıyla da dikkat çekiyor. Çakıreli mevkiindeki Kırkayak Merdiven Tepe"sinde ve Çataltaş"ta bulunan antik yerleşimlerin varlığı, bölgedeki tarihin çok eskilere dayandığı gösteriyor. 1400"lü yıllarda kurulduğu bilinen Kuşadası"na bağlı Kirazlı Köyü"nün mezarlığındaki taşlardaki yazılar, Osmanlı Dönemi"nin izlerini taşıyor.
Geleneksel köy mimarisinin özelliklerini yansıtan bir çok evin bulunduğu köy, yeşillikler içinde ve kiremit çatılarıyla hemen dikkat çekiyor. Kuşadası"na yakın olmanın ve kentlerde değişen mimarinin yansımalarının çok az yaşandığı köyde, bir çok köy evi geleneksel estetiğini yitirmeden kullanılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı turistlerin, Türk köyü görme isteklerini karşılayan Kirazlı Köyü, tarımdan olduğu kadar turizmden de payını almaya çalışıyor. Gelen turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerden birisi de, köyün ortasında bulunan camisi.
Tarım ile turizmin iç içe yaşandığı Türkiye"deki ender köylerden birisi olan Kirazlı"nın muhtarı Hüseyin Fırat, üreticilerin köyündeki organik tarıma yönelik girişimlerinin çoğaldığını, Değirmen Çiftliği"nin köye olan desteklerinin kendilerine itici güç verdiğini ve köylerindeki yerli meyve ve sebzenin korunması, geleneksel köy yaşam tarzlarının bozulmadan devam edebilmesi için uğraş verdiklerini söyledi. Muhtar Fırat, köyde kurulan Ekolojik Yaşam Derneği ile başlattıkları projeye, GEF Küçük destek Programı"nın (SGP) desteğiyle, ekolojik tarım sertifikalı yerli organik sebze fidanlığı kurduklarını ve köyde yerli meyvenin kaliteli, markalı, standart üretimi, işlenmesi ve ambalajlanmasına başladıklarını kaydetti. Muhtar Fırat “Köyün en önemli meyvesi olan kiraz ağaçlarının bakımları periyodik olarak yapılmaktadır. Kuşadası"na çok yakın olsa da, Kirazlı Köy halkı geleneksel yaşam tarzlarını değiştirmeden sürdürüyor. Yüzlerce yıldır aynı şekilde devam eden üretimlerini, asırlık teknelerin üstünde, kullanımı kolay olması nedeniyle plastikle de birleştirerek devam ettirmektedirler. Teknede sıkılan üzümlerin suları, kara kazanların içerisinde odun ateşiyle kaynatılmaktadır. Satacakları organik ürünlerin haricinde, kendi kışlık yiyeceklerini de geleneksel usullerle üreten köylüler, üzümden elde ettikleri pekmez ve şarapları gelen konuklara da ikram etmektedir. Kirazlı Köyü sadece Organik tarım ve turizmin yapıldığı bir yer değildir. Köyün en önemli özelliklerinden birisi, coğrafi yapısının doğa sporları yapılmasına elverişli olmasıdır. Kanyonların ve mağaraların olduğu Kirazlı Köyü"ne, kış aylarında doğa tutkunları da gelmektedir. Bünyesinde barındırdığı benzersiz bitki çeşitliği ile Akdeniz Bitki topluluklarının en güzel örneklerinin olduğu Kirazlı köyü coğrafyasında, keşfedilmeyi bekleyen bir çok bitki türü botanik meraklılarını beklemektedir. Organik tarımı yapan Kirazlı Köylülerinin mutlaka desteklenmesi gerekir” dedi.