Ege'nin yeşil örtüsü, çam kese böcekleri yüzünden renk değiştirdi. Özellikle Aydın, Muğla ve Denizli'deki kızılçam ormanlarındaki ağaçların yaprağını kemirdiler, suyunu çekip iskelete dönüştürdüler. Çam kese böceklerinin verdiği zarar yüzünden ormanlar yangından çıkmış görüntüye büründü. Uzmanlar, kimyasal önlemlerin zor ve aşırı ekonomik kayba neden olduğunu belirterek, biyolojik mücadeleye yönelinmesini önerdi.
Özellikle Kuşadası-Selçuk yolu üzerindeki kızıl çam ormanlarını istila eden binlerce tırtıl kesesi ve çamkese böcekleri, ağaçların üzerindeki ibreyi yok edip kahverengiye dönüştürüyor. "Dumansız yangın" diye nitelendirilen bu durumu görenler de çam ağaçlarını yanmış gibi görüyor.

BİR TÜR KELEBEK
Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çamkese böceklerinin, bir kelebek türü olduğu ve ülkemizde ormanlara en fazla zarar veren böceklerin başında geldiği kaydedildi. Ekosistemi Korumu ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesinin gerilediğini ve hacim kaybı meydana geldiğini söyledi.

30 YILI BULUYOR
Bir ağacın 10 yıldaki gelişmesinin bu böcekler yüzünden 30 yılı bulduğunu söyleyen Sürücü, "Çamkese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getiriyor. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı, kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner. Turuncu çizgili siyah tırtıllar, keselerinden dışarı çıkarak dalların ucundan köküne kadar özsuyu emerek yeşil iğne yapraklarını tamamen yok eder. Genellikle geceleri beslenen tırtıllar dalların üzerinde bir tren konvoyu gibi hareket ederler. Bu kesecikler ve tırtıllar sadece kızılçam türü ağaçlarda bulunur. Kızılçam dışındaki çam ağaçlarında görülmüyor" dedi.

İŞGÜCÜ KAYBI
Sürücü, çamkeselerini ağaç üzerinden kesip yakma, yumurta koçanlarını yok etme, keseler içine petrol dökmek gibi mekaniksel yöntemler uygulanabildiğini, ancak bu yöntemlerin büyük iş gücü kaybına yolaçtığını söyledi.

Başarı yüzde 50 değil
İlaçlamanın yararlı böcek ve kuşları yok ettiğini, ekolojik dengeye zarar verdiği için tercih edilmediğini belirten Bahattin Sürücü, şöyle konuştu: "Çamkese böceğine karşı özel havuzda predatör böcek üretiliyor. Sonra çamkese böceği bulunan bazı dallar kırılıp havuza konuluyor. Burada predatör böcekler çamkese böceğini yiyerek bağışıklık kazanıyor. Ancak bu yöntemle yüzde 50 bile başarı sağlanamıyor."

En büyük düşmanı kuş
Böceklerin çoğaltılmasını ya da ekolojik sisteme zarar vermeyecek başka mücadele yöntemi denenmesini isteyen Sürücü, "Çamkese böceklerinin en büyük düşmanı ibibikler, tahtalı güvercinleri, adi ispinoz kuşları ve bülbüller. Bu kuşlar yavrusunu yağ ve protein açısından zengin olan çamkese böceği tırtılından karşılar. Ancak bu kuşlar çok azaldı. Ormanlarımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Yeni Asır