İstanbul'da nisan ayında düzenlenen, aralarında doktor ve hastane çalışanlarının da bulunduğu 22 kişinin gözaltına alındığı operasyona ilişkin soruşturma dosyasında çarpıcı detaylar var...
Mali Şube ekipleri, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde usulsüz böbrek nakli yapıldığı ihbarı üzerine inceleme başlatmıştı. El konulan 256 dosya incelendi. M.E.Ş. tarafından yönetildiği iddia edilen çetenin, zor durumdaki vatandaşları bularak 30 ila 60 bin lira arasında ücretler karşılığı, sahte kimlikler çıkartıp usulsüz nakle imza attığı tespit edilmişti. Soruşturmada Prof. Dr. A.G.'nin de aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına alınmış, 10'u serbest kalmıştı. 12 kişiye adli kontrol getirilmişti. Tespit edilen ilginç ilişkiler şöyle:

NASIL DAYI OLDU?
İddiaya göre Halil K. böbrek hastası kardeşi S.K. için çeteyle anlaştı. Kanuna göre böbrek hastası bir kişi 4. dereceye kadar akrabadan 'kurula girmeden' böbrek alabiliyor. Çete bu sorunu aşmak için araya girdi. Şebeke üyesi Ali K., verici Ferudun A. ile 60 bin karşılığı anlaştı. S.K.'nin dayısı Ömer Y.'nin kimlik bilgileri kullanıldı. Ferudun A., sahte belgeyle S.K.'nin dayısı oldu. Ameliyat ise Prof. Dr. A.G. tarafından yapıldı. Ferudun A. teknik takipte açık vermemek için dayı rolünü sürdürmüş. Parasını sorduğu Halil K.'nin ona 'Yav dayı rahat ol, halledeceğim' dediği tespit edildi. S.K. ifadesinde olayı itiraf ederek, 'Diyalize giriyordum. M.E.Ş. ile 65 bin liraya anlaşmıştık' dedi. Polis, öz dayı Ömer Y.'yi de buldu, ameliyat izi yoktu.

'İMANLARI PARAYMIŞ'
Teknik takipte hastane çalışanı ile nakil yapan bir doktorun konuşmaları da tespit edildi. Polisin hastaneyi bastığını belirten Arzu Ö.'ye Doktor A.G. 'Ben size kazık atmam' diyor. Bir başka konuşmada ise Arzu Ö.'nün 'Sizi kim çağırıyor, Mali Şube mi, İl Sağlık mı? Haberleşelim. Sonuçta ikimizin vakası' dediği takibe takıldı. H.Y. ise bir doktorla görüşmesinde ise çalışan eski doktorları suçlayıp 'Vallahi hocam, benim onlara güvenim kalmadı. Bu adamların dini imanı paraymış' yorumu yapıyor.

HASTA BAŞI 34 BİN
TUTUKSUZ yargılanan doktorlar başka hastanelerde işe başlamış. Hastane yöneticilerinin ise sahteciliğe göz yumduğu, hasta başı devletten 34 bin lira alındığı öne sürülüyor.

7 AYLIK DAMAT
İNCELEMEDE yine çok çarpıcı bir dosyaya ulaşıldı: Böbrek hastası Bülent B., özel bir hastaneye gitti. Bayram A. isimli bir şahsın dokuları uyum sağladı. Çete devreye girdi. Bayram A. eşinden boşandı, 19 Temmuz 2010'da alıcı Bülent B.'nin kızı ile evlendi. Böylece ikili kayınpeder-damat oldu. Bayram A., nakilden sonra 11 Şubat 2011'de boşandı. Kanuna göre evlilikten dolayı yapılan nakilde 2 yıl evlilik şartı aranıyor.

YÖNETİMİ SUÇLADI
Prof. A.G. ise yönetimi suçlamış: 'İstanbul'da rekabet fazlalaştı diye nefrologlara prim vermeye gayret ediyor. Akraba olmayan nakiller için zorluyor, kabul etmiyorum deyince kontratıma rağmen beni uzaklaştırıp bir başka cerrahla anlaşıp sorumlu değişikliği için müracaat etmişler'. akşam