"Kamu sektöründen burada yalnız başına bulunmam benim işimi zorlaştırmıyor. Geçen yılki durumdan farklı bir durum, muamele var" diyen Yılmaz, "Ben önceki yıllarda sıradan bir kişi olarak geliyordum. Havaalanında işlerimi kendim görüyordum. Bu sene farklı oldu, geldiler havaalanında karşıladılar, iki koruma verdiler. Şu anda etrafımda iki koruma var. Geçen sene neyse, bu yıl da aynı benim için. Ama bu yıl özel muameleyle karşı karşıyayım" dedi.

IMF İLE BÜYÜME YÜZDE 5 OLUR

Yılmaz şunları kaydetti: "Bankalarımız son derece sağlıklı. Kredi piyasalarında da canlanma var. Orta vadeli programda 2010 için öngörülen tahmin yüzde 3,5 büyüme. Bunu yüzde 5'e daha yükseğe çekebilir miyiz? Bunun için kaynağa ihtiyacımız var. IMF'nin bize yapacağı katkı buradan önemli. Ekonominin tümü için döviz ihtiyacı nedir, dikkate almamız lazım."

REZERV TL'YE BASKI YAPABİLİR

Şu andan itibaren, önceki dönemlere kıyasla bir miktar finansman ihtiyacı olabileceğine işaret eden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bu çerçevede rezervlerin bir miktar güçlendirilmesi gerekebilir. Bugün itibariyle IMF'nin parası maliyet açısından daha ucuz olabilir. Biz rezervlerimizi, fiyat seviyesini etkilemeden güçlendirmeye devam edeceğiz. Rezervlerdeki artış TL'ye baskı yapabilir" şeklinde konuştu.

DİĞER ÜLKELERDEN AYRIŞACAĞIZ

2001 krizinden sonra Türkiye'nin görevini yaptığına da değinen Yılmaz,"2001 krizinden sonra Türkiye görevini yaptı" dedi. Davos'a her yıl giden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu yılki programını değiştirmemişti. Böylece Türkiye'yi temsil eden tek kişi olarak Dünya Ekonomik Forumu'nda yer alıyor.

Biz tarafız

IMF ile görüşmelerin ne aşamada olduğuna ilişkin de bilgiler veren MB Başkanı Yılmaz, "Biz IMF ile görüşmelerde tarafız. Adım adım her gün karşılıklı olarak ilgili birimlerle temas halindeyiz. Bu açıdan biliyoruz ama yapılsın kararını verecek olan siyasi otorite. Görüşmeler bir noktaya geldi, bir karar verilmesi gerekiyor" dedi. Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: "Ekonomide ikinci dip olasılığı görürsek ek faiz indirimi olabilir. Mevcut enflasyon dinamiği sürerse faiz uzun süre düşük kalır. Biz görevimizi biliyoruz. Türkiye doğru işler yaptığı sürece TL değerlenmeye devam eder."

Tünelin ucunda güneş var

MB Başkanı Durmuş Yılmaz toplantıda, "Biz krizin neresindeyiz? En son bulunduğumuz nokta nedir?" sorusunun cevabını kamuoyuyla paylaşıldığını belirterek, "Özele inersem son iki gündür girdiğim oturumlarda bir değerlendirme yapmamı isterseniz, tünelin ucundaki ışık güneşin ışığı. Aydınlığa doğru çıkıyoruz. Krizde bankalara herhangi bir garanti vermedik. Borç yükü konusunda diğer ülkelerden ayrışacağız. Orta vadeli programın içini doldurdukça ayrışacağız" ifadelerini kullandı./yeni şafak