Rahatça ölebilme umudunun verdiği mutluluk tüm İngiliz gazetelerinde manşet!

MS hastası olan ve Hollanda'daki ölüm kliniğine ötanazi ile ölmek isteyen Debbie Purty, eşinin kendisini bu kliniğe yatırması durumunda ölüme sebebiyet vermekten 14 yıl ile yargılanmasını engelleyecek kararı kahkahalar atarak karşıladı.

46 yaşındaki Debbie Purdy, İngiltere'de ötenazi yasak olduğu için isviçre'de bir klinikte kendi hayatını noktalamayı planlıyor, ancak bunun için eşinin yardımına muhtaç.

Ölmek için eşinin yardımına muhtaç!

Bu yardımı nedeniyle eşi hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı belirsiz olduğu için dosya yüksek yargıya taşındı.

Yargı da, kadının talebi doğrultusunda savcıların ötenazi hakkını kullanmak isteyenlere ilişkin yargı usullerini ve hukuki esasları ortaya koymaları gerektiğine hükmetti.

Ölümcül hastaların ötenazi haklarını kullanırken, yardım aldıkları kişilerin 'hukuki durumları'na ilişkin muğlâklığın giderilmesi yönünde talebi yerinde bulan yüksek mahkeme kararı İngiltere'de tüm gazetelerin manşeti oldu.
Davayı yüksek yargı heyetinin gündemine taşıyan 46 yaşındaki Debbie Purdy, İngiltere'de ötenazi yasak olduğu için İsviçre'de bir klinikte kendi hayatını noktalamayı planlıyor, ancak bunun için eşinin yardımına muhtaç. Bu yardımı nedeniyle eşi hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı belirsiz olduğu için dosya yüksek yargıya taşındı. Yargı da, kadının talebi doğrultusunda savcıların ötenazi hakkını kullanmak isteyenlere ilişkin yargı usullerini ve hukuki esasları ortaya koymaları gerektiğine hükmetti.

Karar Purdy'yi memnun etti, ancak Independent, ötenazi konusunun ortaya koyduğu ikilemin yerli yerinde durduğuna işaret ediyor.

Yasaların açık olmasının hukukun temel ilkelerinden olduğunun altını çizen Independent, ama etik sorunlar gündeme geldiğinde, kesin bir çerçevenin zaman zaman yardımcı olmaktan çok ayak bağı olabileceği riskine dikkat çekiyor: Savcılık kurumunun şimdi, birilerinin yardımıyla gerçekleştirilen intihar eylemleri ya da ötenazi dosyalarını nasıl ele alacağını ayrıntılı bir şekilde ortaya koyması gerekecek. Ortaya çıkacak olan ise, serbestleştirici olmaktan çok sınırlayıcı bir içerik taşıyabilir. Yasanın ruhundan çok içerdiği ifadeleri daha fazla dikkate alarak ters kararlara yol açabilir. Takdir yetkisinin bilgece kullanılması ise burada önemli bir rol oynayabilir.

Independent, birilerinin yurtdışında intiharına yardım ettikleri gerekçesiyle İngiltere'de hiç kimsenin soruşturmaya hedef olmadığını belirterek, ötenazi isteyen bir kişiye yardımcı olacak akrabaların ya da dostların niyetlerinin merhametli ya da asil olmadığı durumları saptamanın imkânsızlığına dikkat çekti:

Birilerinin hayatlarına son vermenin kötü bir şey olduğu ön kabulünü tersine çevirmek, tehlikeleri de beraberinde getirecektir. Ayrıca, yasalarda yapılacak değişikliklerle ölümcül hastalara ya da sağlıkları giderek kötüleşmekte olanlara olumsuz bir mesaj gönderilmekte olunacağını da ihmal etmemek gerekir. Nüfus yaşlandıkça ve yeni kuşakların ölüm ve yaşam üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmayı umut ettikleri bir dönemde, bu soruların tartışılması gerekir. Son karar, böylesine bir tartışmanın başlangıcı olmalı, sonu değil.