Tütün mamulleri üzerinde yer alacak uyarılara ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Danıştay"ın sigara paketlerinde yer alacak resimli uyarılarla ilgili yürütmeyi durdurma kararına neden olan oran konusunda "en az" ibaresininin kaldırılmasından sonra, yüzde 65 olarak belirlenen uygulama 1 Mart yerine, 1 Mayıs"ta başlacak. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu"nun (TAPDK) değişikliklere gittiği yeni yönetmeliğe göre uygulama şöyle olacak:

Genel uyarılar tütün mamulü birim paketinin en çok görülebilen geniş dış arka yüzeyine uygulanacak. Birleşik uyarılar ise aynı tütün mamulü birim paketinin en çok görülebilen geniş dış ön yüzeyine, yüzeyin üst seviyesinden kapak açım ya da bandrol bitim noktasından başlamak üzere uygulanacak.

Aynı zorunluluk ithalatçı firma için de getirilirken, üretici veya ithalatçı firma tarafından, genel uyarılar ile birleşik uyarıların kullanım sırası ve süresi dönüşümlü olarak her bir marka için belirlenerek kuruma bildirilecek.

Uygulanacak genel uyarı ile dumansız tütün mamulleri için uyarı, basılı olduğu birim tütün mamulü paketinin geniş dış yüzeyinin yüzde 30"unu kaplayacak. Önceden bu yüzey, “en az yüzde 30” olarak belirlenmişti.

Birleşik uyarıların kaplayacağı alan ise yüzeyin en az yüzde 40"ından yüzde 65"ine çıkarıldı. Birleşik uyarı, aynı tütün mamulünün diğer geniş dış yüzeyinin siyah sınır çizgileri ile birlikte yüzde 65"ini kaplayacak.

Birleşik uyarılar yerine, halen kurum tarafından belirlenmiş olan ek uyarıların uygulanabilmesine ilişkin süre 1 Mayıs"a kadar uzatıldı. Bu süre daha önce 1 Mart olarak belirlenmişti.

1 Mayıs"tan önce üretilen, birim paket ve grupman ambalajlarında birleşik uyarılar bulunmayan tütün mamulleri en geç 30 Haziran 2010"a kadar piyasaya arz edilebilecek. Bu ürünler 31 Aralık 2010"a kadar da piyasada bulunabilecek.

Hürriyet