Kongrede konuşan BDP'li Süryani milletvekilli Erol Dora, terör örgütü PKK'yı üstü kapalı eleştirdi.

Bir düğün salonunda yapılan kongre, çoğunluğun sağlanmamasından dolayı geç açıldı. Kongreye Süryani milletvekilli Erol Dora’nın yanı sıra BDP’li ilçe ve belde belediye başkanları katıldı. Kongrenin yapıldığı salon Kürtçe ve Türkçe yazılı pankartlarla süslenmesinin yanı sıra terör örgütü elebaşı Öcalan’ın posterleri dikkat çekti. Türk bayrağının asılmadığı kongrede Nusaybin Muya-Der tarafından astırılan ve üzerinde öldürülen Nusaybinli teröristlere ait fotoğrafların bulunduğu bez afiş dikkat çekti.

Kongrede konuşma yapan BDP’li Milletvekili Erol Dora, Van’da hayatını kaybedenlere taziye dileklerini sundu. Dora, Van’daki depremin yapılaşmaya önem verilmediği için ağır bilançoların ortaya çıktığını söyledi. Bundan sonra hem devletten hem de belediye yetkililerinden ruhsatlanmaya önem vermelerini isteyen Dora, “Bu depremde güzel şeyler de gördük. Her ne kadar cılız gayri insani olaylar ortaya çıksa da depremde Türkiye’nin her yerinden yardımlar yağmaya başlamıştı. Van’a yapılan bu yardımlar sayın genel başkanımızın dediği gibi kardeşlik kokuyordu. Buraya gönderilen yardımlar bize şunu gösteriyor; halklar barış istiyor. Kürt halkı, Türk halkı bunca çilelere rağmen birbirine düşman olan halklar değildir. Bu deprem de bunun bir göstergesidir. Biz bu deprem vesilesi ile bütün kesimlere sesleniyoruz. Büyük bir felaket yaşadık bundan dersler alarak daha büyük felaketler yaşamadan bu silahlar sussun. Bu çatışma ortamı sona ersin. Siyasetin önünü açılsın. Siyasetin önü tıkanıldığında başka yerde çözüm bulmaya başlarlar.” dedi.

21. yüzyılda insan öldürerek bir çözümün gelemeyeceğini ifade ederek PKK’yı üstü kapalı eleştiren Dora, “Barışa yöneldiğimiz bir dönemde silahlar tekrar ateşlendi ve birçok gencimiz hayatlarını kaybetti. Birçok asker annesi ve asker babası cenazeleri kaldırdıklarında şu şekilde seslendiler: 'Bir araya gelerek bu kanı durdurun.' Kürt anneleri de bu şekilde sesleniyor. Biz her zaman şunu söyledik: 'Bizler gözyaşları arasında bir ayrım gözetmedik. Bunların hepsi bizim kardeşlerimizdir, bizim insanlarımızdır.' Medeniyetler şehrinden sesleniyoruz, Mardin’den sesleniyoruz artık yeter diyoruz. 21. yüzyıldayız ve AB ile müzakere yapıyoruz bu çağda insanlar birbirlerini öldürerek demokratik bir yapılanmaya demokrat birlikte yaşamayı gerçekleştirebilir miyiz? Bu mümkün değildir. Herkesi yeni bir sürece birlikte yaşamaya bir politika geliştirmeye davet ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra tek liste ile kongrede aday olan Abdullah Akikol, BDP’nin yeni il başkanı oldu.