Çalıştay Koordinatöri Yrd. Doç. Dr. Yasin Özkara, Akdeniz Üniversitesi Adrasan Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında, etkinliğin amacının sınıf öğretmenlerinin sorunlarını ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmak olduğunu söyledi.

Kimi zaman mektupla, iki üç aylık sertifika programlarıyla, kimi zaman, “sen okuma yazma biliyorsun, git sen okuma yazma öğret” denilerek sınıf öğretmenleri yetiştirildiğini dile getiren Özkara, şunları kaydetti:

“Ülkemizde birden bire, eğitim fakülteleri bünyesinde sınıf öğretmenliği bölümleri açılmaya, kontenjanları doldurulmaya ve hızla mezunlar vermeye başladık. Geçmiş yıllarda ziraat fakülteleri, veteriner fakülteleri, iletişim fakültesi mezunlarının doldurmuş olduğu kadrolardan maalesef kendilerine (öğretmenler) yer bulamamaya başladılar. Bu durum ne acıdır ki, geçen sene soğan çok para ettiği için bütün arazisine soğan ekip, sonra elde ürettiği soğanların para etmediğini gören çiftçi Mehmet efendiden çok da farklı değil.”

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman da eğitim sürecinin en önemli basamağını teşkil eden ilköğretim sınıf öğretmenliğinin hak ettiği yeri bulması için çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de yaklaşık 270 bin öğretmen adayının istihdam sorunu bulunduğuna değinen Türkkahraman, “Bu sorunu bizler yarattık. Bu sorun mezun ettiğimiz öğrencilerimizin kendi sorunu değildir. Yöneticiler olarak, eğitimciler olarak bizim ortaya çıkarttığımız sorun olarak değerlendirilmelidir ve ona göre çözüme katkı sağlamamız gerekmektedir” dedi.

SINIF ÖĞRETMENLERİNE ÖZEL SINAV ÖNERİSİ
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayati Akyol ise sınıf öğretmenliği yetiştirilmesinde bazı sıkıntıların olduğuna dikkati çekerek, sınıf öğretmenliğinin özel bir statüye tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Sınıf öğretmenliği bölümüne öğrenci alınırken, bazı branşlardaki gibi özel sınav yapılması gerektiğini savunan Akyol, “Sınıf öğretmenliğinde, müzik, beden eğitimi ve resim derslerinde yan alan eğitimi verilmelidir. Sınıf öğretmenleri temel eğitimin 5'inci sınıflarına dönük yetiştirilmelidir. Ayrıca, yetişmiş sınıf öğretmenleri mevcutken, bakanlıkça ücretli öğretmenlerin çalıştırılmaması gerekir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, komisyon çalışmalarına geçildi.
4 Aralık'a kadar devam edecek, “3. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Çalıştayı”nda Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) iletilmek üzere bir de rapor hazırlanacak.

Çalıştayın ilki Anadolu Üniversitesi tarafından Eskişehir'de, ikincisi Marmara Üniversitesince İstanbul'da yapılmıştı. (aa)