Yasemin K.T.'nin boşandığı Ürdünlü eşi, 9 yaşındaki oğlu Uygar'ı kaçırdı. Anne devlet büyüklerinden yardım istedi. Diplomatik seferberlikle çocuğuna kavuştu. Eşi de ülkede bu suçtan hapse giren ilk baba oldu..

Oğlu, ayrıldığı Ürdünlü eşi tarafından kaçırılan Yasemin K.T.'nin hukuk mücadelesi mutlu sonla noktalandı. Devletin zirvesi anne için seferber oldu, anne 9 yaşındaki oğluna 18 ay sonra kavuştu. Ürdün yargı tarihinde bir ilk gerçekleşti ve baba, çocuk kaçırma suçundan cezaevine konuldu. İşte nefes kesen hikâyenin kilometre taşları:

* Yasemin K.T. Ürdün uyruklu öğretim görevlisi eşi Amer Shatara'dan Mayıs 2005'te boşandı. 20 Haziran 1999 doğumlu Uygar'ın velayeti de anneye verildi. Ancak bir süre önce, rutin görüşme için oğlunu annesinden alan Amer Shatara, görüşmeden sonra Uygar'ı sahte pasaportla Ürdün'e kaçırdı.

* Gözüyaşlı anne hemen, Türkiye'de ve Ürdün'de baba aleyhine iki ayrı dava açtı. Türkiye'deki dava lehine sonuçlanan Yasemin T.'nin Ürdün makamları nezdinde yaptığı suç duyurusu da savcılık tarafından kabul edildi.

GÜL'DEN KRAL'A MESAJ

* Yasemin T., Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya birer mektup yazarak yardım istedi. Hemen Ürdün makamları nezdinde diplomatik girişimler başlatıldı.

* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çocuğun en kısa zamanda annesine iade edilmesi talebini içeren bir mesajı, Ürdün Kralı Abdullah'a gönderdi. Kral "İlgileneceğim" yanıtı verdi. 22 Nisan 2008'de yapılan Irak'a komşu ülkeler genişletilmiş Dışişleri Bakanları toplantısında Bakan Ali Babacan konuyu Ürdünlü Bakan Slaheddin Bashir'e açtı.

* 26 Mayıs'ta Türkiye'nin Amman Büyükelçiliği ile temasa geçen Ürdün Dışişleri Bakanı Bashir'in özel kalem müdürü, Kral'ın olayla bizzat ilgilendiğini belirtti. Ancak 15 Temmuz'da Ürdün yargısı tatile girince, süreç uzadı.

BABADAN ÖLÜM TEHDİDİ

* Bu süreçte anne Yasemin T., çocuğun babası tarafından, "Amman'a gelirseniz sizi sokakta ölür bulurlar" diye tehdit edildi. Anne de Türk yetkililere başvurarak, "Bize bir şey olursa lütfen oğlumu onlara bırakmayın. Oğlum için canımı veririm ama bu onu kurtarmama yetmez" dedi.

* Bu süreçte avukatlar, babanın sahte belgeyle annenin dinini Hıristiyan olarak gösterdiği, çocuğun Türkçe'yi unutması için çaba harcadığı bilgisini verdi. Süreç hızlandırıldı ve adli yılın başlamasıyla mahkeme çocuğun annesine iade edilmesini kararlaştırdı. Amer Shatara da, çocuk kaçırma suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

* Anne Yasemin K. T., Uygar'ı önceki gün saat 03.00'te THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a getirdi. Oğluyla hasret gideren anne Yasemin T. duygularını, "Bir insanın kalbi sökülüp tekrar takılıyor. 18 ay cehennemi yaşadım" diye anlattı. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da, Yasemin K.T.'yi arayıp bizzat tebrik etti.

SABAH