Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, duruşma başlamadan önce Çarşamba günü ara verileceğini söylemesi üzerine Ahmet Şık hızlı yargılama yapılması için ara verilmemesini istedi. Sanık Yalçın Küçük bu duruma itiraz ederek "Biz Çarşamba günü duruşma yapılmasını istemiyoruz." dedi. Bu söz üzerine Şık ve Küçük arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr Yalçın Küçük, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Şükrü Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhammet Sait Çakır, Coşkun Musluk, Müyesser Uğur ile tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli katıldı. Diğer tutuksuz sanık Ahmet Mümtaz İdil sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Duruşma başlamadan önce Başkan Ekinci iddianamenin kaldığı yerden okunarak, Çarşamba günü ara verilip Perşembe ve Cuma günü yargılamaya devam edileceğini söyledi. Bunun üzerine bazı avukatlar hızlı bir yargılama için Çarşamba gününde de duruşma yapılmasını istedi. Bunun üzerine Yalçın Küçük, "Biz Çarşamba günü duruşma yapılmasını istemiyoruz." dedi. Ahmet Şık ise "Kendi adına konuş. Biz deme ben diye konuş." dedi. Yalçın Küçük bu söz üzerine sinirlenerek Ahmet Şık'ın bulunduğu tarafa yürümek istedi. Araya giren görevliler Küçük'ü yerine oturtmak istedi ancak Küçük sinirle Şık'a hitaben "Sen bana karışamazsın. İstediğim gibi konuşurum." diye konuşunca Ahmet Şık "Terbiyesiz" cevabını verdi. Küçük ise "Terbiyesiz sensin. Otur yerine." cevabını verdi.

Mahkeme salonda kısa süreli yaşanan tartışmaya müdahale eden Başkan Ekinci, "Burası mahkeme söz alarak konuşacaksınız." uyarısında bulundu. Ahmet Şık söz alarak, "Hızlı yargılama yapılması için Çarşamba günü de duruşma görülmesini istiyoruz." dedi.

Başkan Ekinci ise "En hızlı yargılamayı yapacağız şüpheniz olmasın. Bu mahkemeye yeni atandım. Çarşamba günü ara veriyoruz ancak yatmıyoruz. Bu mahkemede sadece bu dava görülmüyor. 2 ayda 80 dava açılmış. Hızlı yargılama ilkemizden geri adım atmayacağız." şeklinde konuştu. Duruşma iddianamenin okunmasıyla devam ediyor.

Bu arada Duruşmayı izleyenler arasında CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner ile Mahmut Tanal da bulunuyor.

Ceza istemleri
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, Yalçın Küçük'ün ''silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'', ''devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ekmek'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'', ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçlarından ve ''örgüt yöneticisi sıfatıyla diğer şüphelilerin işlemiş olduğu özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'' suçundan 21 yıldan 43 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Soner Yalçın'ın ''silahlı örgüte üye olmak'', ''kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'', ''devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'', ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'', ''özel hayatın gizliğini ihlal etmek'' ve ''kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek'' suçlarından 14 ile 36,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, gazeteci Ahmet Şık ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ''silahlı örgüte yardım etmek'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Kaşif Kozinoğlu'nun ''silahlı örgüte üye olmak'', ''devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek'' ve ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlarından 11,5 yıldan 26 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Nedim Şener'in de ''silahlı örgüte yardım etmek'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlara ilişkin olarak 7,5 ila 23 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.