DİYARBAKIR"ın Lice İlçesi"nde terör örgütü PKK'nın kuruluşunun 32'nci yıldönümünde BDP"li belediye festival düzenledi. PKK"nın kurulduğu eve girmek isteyen bir grup ile önlem alan jandarma arasında arbede çıktı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, festivalde Öcalan"ı adres gösterip, “Bugün bir kez daha şunu görmesi lazım ki, bu halkın barış için irade olarak gösterdiği sayın Abdullah Öcalan bu barışın mimarıdır, mimarı olacaktır. Barışa değer veren, barış isteyen herkes bu dönemde diyalogun ve müzakerenin başlaması, çözüm için bir şart olarak önünün açılması için çaba sarf etmelidir” dedi.
17:27 | 27 Kasım 2010

Cem EMİR- Serdar SUNAR/ LİCE(Diyarbakır),(DHA)

Diyarbakır"ın Lice İlçesi Fis Köyü"nde Abdullah Öcalan ile terörist arkadaşlarının 32 yıl önce PKK"nın kuruluşunu ilan etmesinin yıldönümünde BDP"li Lice Belediyesi "Lice tarihi ile buluşuyor" adı altında Lice Kültür Sanat ve Turizm Festivali düzenledi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş"ın da aralarında bulunduğu belediye başkanları, partililer Diyarbakır"dan sabah saatlerinde yaklaşık 200 araçlık konvoyla Lice"ye geldi. Jandarma, festival nedeniyle Lice başta olmak üzere Diyarbakır-Lice karayolunda sıkı güvenlik önlemleri aldı.

PKK gösterisine dönüşen festival alanında PKK marşlarıyla halaylar çekilirken, sık sık Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı. Kurulan sahneye PKK flamaları, Abdullah Öcalan ile örgütün elebaşlarının resimleri asıldı. Sarı-kırmızı- yeşil bez parçalarıyla yüzlerine gizleyen bir grup genç, kalabalık arasında PKK flamaları dolaştırıp, daha sonra çevrede bulunan binaların duvarlarına astı.

DEMİRTAŞ'DAN ÖNCE PKK FLAMALARI TOPLANDI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş"ın yapacağı konuşmadan hemen önce, hem sahnedeki, hem de çevrede asılı PKK flamaları yüzü maskeli kişiler tarafından toplandı. Yerel sanatçıların konserinin ardından konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Acıların, baskıların yaşandığı bu topraklar aynı zamanda, büyük direnişlerin yazıldığı, büyük serhildanların kentidir Lice. Bu vesileyle bir kez daha, her türlü faşizme karşı dimdik ayakta kalmayı başarmış bu halkın önünde, direnişinizin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz” dedi.

SAYIN ÖCALAN BU BARIŞIN MİMARIDIR

Kürt sorunun çözüm tartışmalarının yoğunlaştığını belirten Demirtaş, Kürtlerin kararlı duruşunun özgürlüğün ve barışın kapısını aralayacağını söyledi. Barışın teminatının AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmadığını ileri süren Demirtaş, “Barışın ve özgürlüğün bir tek teminatı vardır. Sizsiniz, bu halktır. Bütün dünyanın bunun anlaması lazım artık. Bugün bir kez daha şunu görmesi lazım ki, bu halkın barış için irade olarak gösterdiği sayın Abdullah Öcalan bu barışın mimarıdır, mimarı olacaktır. Barışa değer veren, barış isteyen herkes bu dönemde diyaloğun ve müzakerenin başlaması, çözüm için bir şart olarak önünün açılması için çaba sarf etmelidir. İktidar ve devlet kurumları, muhalefet partileri şunu görmeli. Bu topraklar çok fazla kan, gözyaşı gördü. Buna rağmen bu halk barış elini uzatıyorsa devlet, AKP bu fırsatı değerlendirmelidir” dedi.

FAİLE MEÇHULLER ORTAYA ÇIKARILSIN

Demirtaş, seçim sonrasında ertelenemez, atılması gereken adımlar olduğunu söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:
“Binlerce suç işlendi, faili meçhul oldu. Şu gördüğünüz dağlarda yakılmayan, yıkılmayan köy kalmadı. İşkence görmeyen zulüm, hakaret görmeyen kalmadı. Bütün bu suçların açığa çıkarılması lazım. Bunun için de hakikatlere ihtiyaç var. Meclis gündemine getirdik, 3 yıllık savaş boyunca kim hangi suçu işlemişse ortaya çıksın dedik. Eğer Kürt sorunu çözülecekse bu anayasa çervesinde olmak zorundadır. Yeni bir anaya tartışmasını seçimden sonraya bırakmayacaktır. Partimiz bu tartışmaşı başlatmıştır. Demekratik özerklik de her yerde tartışılacak. Demokratik özerkliğin yeni anasayasısıyla BDP"yi hep birlikte şaha kaldıracağız. Başbakanda panik havası var. BDP iktidara yürüyor. En büyük demokrasi gücü olarak Türkiye"nin ilericilerini iktidara taşıyor. Paniklemekte haklıdır.”
BDP lideri Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a çağrıda bulunduğu konuşmasında şöyle dedi:

ZAFERE DOĞRU YÜRÜYECEĞİZ

“Bütün Türkiye, Kürdüyle, Türküyle, bir barış kararı bekliyor sizden. Silahların sustuğu bu dönem çok kıymetlidir. Eğer bize bir zamanlar söylediğiniz gibi artık analar ağlamasın diyorsanız, tam da barış kararı almanın günüdür. Parlamentoda bir barış kararı almak için zemin hazırlayın. AKP buna hazır mı değil mi bilmek istiyoruz. Şu saatten sonra her birimizin görevi bu halkın bütün beklentilerini, bütün taleplerini hayata geçirmek için canla başla seçimlere hazırlanmak, Türkiye"nin yeni anayasasını hazırlamak için daha fazla mücadele etmektir. Seçim gününe kadar tek bir saniye durmayacağız. Aynı zamanda bütün meydanları demokrasi mücadelesinin görkemli kaleleli haline getireceğiz. Demokratik direniş haline getirilmelidir. 30 yıldır sürdürdüğünüz bu mücadeleyi zaferle taçlandırmak için hepimizin boynumuzun borcudur. Zafere doğru yürüyeceğiz. Hepizimin yolu açık olsun. Ortadoğu"nun bütün dünyayı etkilediğini görmesi gerekiyor. Burada Kürt kadını, genci yürüyorsa 30 yıllık mücadelenin sonucudur, sayesindedir. Yaktığı üç kibrit çöpüyle Mazlum"ların, Hayri"lerin önünde saygıyla eğiliyoruz.”

OLAYLAR ÇIKTI

Konuşmanın ardından yaklaşık 200 kişilik bir grup PKK"nın kurulduğu eve gitmek için alandan ayrıldı. Eve 300 metre mesafede jandarma güvenlik önlemi alarak yolu kapattı. Ancak bir grup, PKK sloganları atıp, tarlalardan koşup jandarma çemberini geçti. PKK"nın kurulduğu evin kapısına gelen grup, kapıyı kırıp içeriye girdi. Bu sırada ev yakınlarında bulunanlar PKK"nın kuruluşunu kutlamak için havai fişekler attı.

Jandarma evin içine giren ve girmek isteyen kişilere müdahalede bulundu. Yaşanan arbedenin ardından BDP"li yöneticiler araya girerek, eve girenleri bölgeden uzaklaştırdı. Daha sonra evin uzağında grup bir süre bekledikten sonra ayrıldı.
Diyarbakır"dan giden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş"ın da aralarında bulunduğu partililer, daha sonra otobüsle ilçeden ayrıldı.