Rio de Janerio, Chicago, Madrid ve Tokyo, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin Kongresi'nde olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için yarışacak. ABD Başkanı Barack Obama ve futbolun 'siyah incisi' Pele, olimpiyatlar için Kopenhag'a gelen önemli isimler arasında bulunuyor. İlk kez bir ABD başkanı olimpiyatlar için kulis çalışması yapmış oluyor.

ABD başkanı Barack Obama ile futbolun efsane ismi Brezilyalı Pele, Danimarka başkenti Kopenhag'da bugün büyük bir yarışın içine girecek. Kopenhag'da sadece 5 saat kalacak olan Barack Obama, Chicago'ya 2016 Yaz Olimpiyatlarının verilmesi için kongrede bir konuşma ve lobi çalışması yapacak.

Obama'nın uçağının Kopenhag havalimanına inişine yarım saat kala Danimarka hava sahası tüm uçak trafiğine geçici olarak kapatıldı. Havaalanından kongrenin yapılacağı Bella Center'e geçen Obama, komite üyelerini etkilemeye çalışacak. ABD'nin First Lady'si Michelle Obama da Çarşamba günü Kopenhag'a gelerek hızlı bir şekilde lobi çalışmalarını başlattı.

ABD başkanı ve first lady'sinin yanı sıra ünlü talkshowcu Oprah Winfrey, basketbolun efsane isimlerinden Michael Jordan, atletizmde eski Olimpiyat ve Dünya şampiyonu Rumen asıllı Nadia Comanechi gibi ünlü yıldızlar Chicago için lobi yapmak üzere Kopenhag'da bulunuyor.

PELE: SIRA BREZİLYA'NIN

Brezilya'nın Rio de Janerio kentinin 2016 Yaz Olimpiyatlarını alma şansının çok büyük olduğu belirtilen kongreye, ABD Başkanı Obama'nın katılacak olması Chicago'nun şansını artırıyor. Pele, Amerika'nın daha önce Olimpiyatlar düzenlediğine dikkat çekerek, şimdi sıranın kendi ülkesi Brezilya'da olduğunu söyledi.

Otoriteler, ABD başkanı Barack Obama ve Pele arasında çok çekişmeli büyük bir yarışın yaşanacağı görüşünde birleşiyor. Dünyaca ünlü efsane futbolcu Pele Danimarka'da lobi çalışmalarına, başkent Kopenhag'da yabancıların yoğunlukta gittiği bir okulu ve spor kulübünü geçtiğimiz salı günü ziyaret edip, erkek ve kız öğrencilerle futbol oynayarak başladı. Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva ve eşi, önceki gün Kopenhag'a gelerek Rio de Janerio adına Pele ile birlikte lobi çalışması yapmaya başladı.

İspanya kralı Juan Carlos ve kraliçe Sofia ile birlikte Real Madrid'li ünlü futbolcu Raul da Kopenhag'da Madrid için lobi çalışmalarına start verdi.

Japonya veliaht prensi Naruhito ve Başbakan Yukio Hatoyama, Tokyo için Kopenhag'a gelenler arasında bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un da katılacağı Olimpiyat Kongresini bin 200 gazeteci izleyecek.

OBAMA: CHİCAGO BÜYÜKLÜĞÜYLE OLİMPİYATLARI HAK EDİYOR

Chicago'nun seçilmesi için Danimarka'nın başkneti Kopenhag'a gelerek kulis çalışmaları yapan ABD Başkanı Barack Obama kongredekonuştu. Obama, Chicago'nun farklı kültür ve etnik yapıları bünyesinde barındırdığını söyledi. "Havai ve Endonezya'da yaşadıktan sonra Chicago'nun kalbinin çok kültürlü bir yaşam için attığına şahit oldum" diyen Obama, her sınıf, millet ve dinden insanlarla Chicago'da çalıştığını ifade etti.

Chicago'nun tüm dünyaya kollarını açıp hoş geldin demeye hazır olduğunu belirten Obama, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden beklentim, benim 25 yıl önce yaptığım seçim gibi 2016 oyunlarına ev sahibi olarak Chicago'yu seçmesidir. Şehrin büyüklüğü ve farklılığı nedeniyle Chicago'yu seçmelidir' dedi.

Chicago'nun tüm yabancıların dostça yaşadığı bir şehir olduğuna işaret eden ABD Başkanı, "Dünya her gün bu şehirde buluşuyor. Bu sadece bir Amerikan hayali değil, bir olimpiyat hayalidir." dedi.

Obama konuşmasında ayrıca 1994 Dünya Kupası'nda başarılı bir organizasyona imza atarak, büyük organizasyonların altından başarıyla çıktıklarını tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.