1-7 Mart tarihleri arasında kutlanmakta olan Deprem Haftası dolayısıyla Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, gelişen teknoloji ve dünyanın jeolojik yapısına bakıldığında savaşlar ve doğal afetler karşısında halkın can ve mal emniyetinin sağlanması konusunda tedbirler almaya gidildiği ve bu kavrama da Sivil Savunama adı verildiği belirtildi.
Dünyanın oluşumundan beri sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insan ve barınağın etkilendiği biliniyor. Türkiye"de etkin deprem kulaklarından birinin üzerinde bulunuyor. Geçmişte birçok yıkıcı depremin yaşandığı ülkemizde, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerde büyük can ve mal kayıplarının oluşacağı tahmin ediliyor.

NÜFUSUN YÜZDE 95"İ DEPREM TEHDİDİ ALTINDA
Deprem Bölgesi Haritasına bakıldığında Türkiye"nin yüzde 92"sinin deprem bölgeleri içerisinde bulunduğu ve nüfusun da yüzde 95"inin deprem tehlikesi altında yaşadığı görülüyor. Ayrıca Türkiye"deki büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98"i ve barajlarında yüzde 93"ü deprem bölgeleri içerisinde yer alıyor.
Türkiye"de son 58 yıl içerisinde meydana gelen depremlerde 58 bin 202 kişi hayatını kaybederken; 122 bin 96 kişi de yaralandı. Bu depremlerde yaklaşık 411 bin 465 bina ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Depremlerde her yıl ortalama bin 3 kişi ölmekte ve 7 bin 94 bina da yıkılmakta.
Deprem Bölgesi Haritasında yer alan Aydın"ın tamamı da birinci derecede tehlikeli deprem bölgesi içerisinde yer alıyor. Aydın sınırları içerisinde geçmişte meydana gelen büyük depremlerde büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı biliniyor. -iha