Günümüzde felsefenin artık bir gereksinim olduğu düşüncesinden çıkan Notos Felsefe Atölyesi, 4. Dönem çalışmalarına 10 Şubat"ta başlıyor.
10 Şubat-14 Nisan 2011 arasında, on haftalık bir programın uygulanacağı Notos Felsefe Atölyesi"ndeki dersler, ülkemizin önde gelen bir grup felsefecisinin katılımıyla yapılacak.

Felsefenin laf kalabalığı sayıldığı günler geride kaldı.
Modern hayatın gündelik akışının dışlamaya çalıştığı, görmezden geldikçe muhtaç kaldığımız, yadsıdıkça oradan oraya savrulduğumuz, önemi yokluğunda anlaşılan bir etkinlik felsefe. Hele yüzeyselliğin her alana yayıldığı, kavramların altüst edildiği, herkesin içinde bir boşluk duygusu taşıdığı bir çağda.

Peki nereden başlayıp nasıl bir yol izlemeli? Geleneği binyıllara dayanan bir
etkinliğin tarihinde kaybolmanın önüne nasıl geçilebilir? Felsefe üzerinden temel olarak hayata ilişkin sorunlar ele alındığı takdirde bu ikilemi aşmak zor değil.

Öte yandan, felsefenin baştan beri, özellikle de Sokrates"le birlikte diyalog yoluyla gerçekleştirilen bir etkinlik olduğunu unutmamak gerekir. Çoğu kez ihmal edilen Sokratesçi yöntemin, karşılıklı ve ortaklaşa bir düşünme ve üretme zemini sağlayacağı elbette söylenebilir.
Felsefe, hayata anlam vermenin ve nereden gelip nereye gittiğimizi anlamanın en benzersiz yolu. Her şey felsefenin konusudur –ne bilgi, ne siyaset, ne aşk, ne sanat ne de toplum ondan ayrı düşünülebilir.

Kant"ın dediği gibi, felsefe değil, ancak felsefe yapmak öğretilebilir.

Notos Felsefe Atölyesi, felsefeye ilgi duyanların yakından tanıdığı çok değerli felsefecilerin katılımıyla ve bu amaçla çalışmalarını sürdürüyor.
İoanna Kuçuradi, Doğan Özlem, Betül Çotuksöken, Hülya Durudoğan, Erkut Sezgin, Kaan Özkan, Mehmet Barış Albayrak"ın katılacağı Atölye"nin ders programında, Felsefenin Sınırboyları: Kimin İçin Felsefe? Niçin Felsefe?; Evreni Okuma Biçimleri: Mitoloji ve Felsefe; Felsefede “İyi” Yaşam; İnsan Haklarının Felsefi Temelleri; Doğa ve Kültür Felsefesi, Felsefe-Kültür Gerilimi, Ortaçağın Aydınlığı; Zihin-Beden Problemi ve Cinsiyetçilik; “Zihin”le “Dünya”nın Arayüzü Olarak Dil; Felsefeden Edebiyata Giden Koridor başlıklı dersler, katılımcıların etkin katkısıyla, karşılıklı tartışma ve yorumlama biçiminde yürütülecek.

Notos Felsefe Atölyesi"nin kayıtları için başvuru şimdiden yapılabilir.

Ayrıntılı bilgi: T 0212 243 49 07 – F 0212 252 38 05
E [email protected]
notosedebiyatatolyesi.blogspot.com