İkinci el araçların nakil ve devir tescil işlemlerinde noter zorunluluğunun 1 Ağustos 2008"den itibaren kalkmasının, polisin iş yükünü artıracağı belirtiliyor.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, yüzde 30"unu oluşturan araç alım satım işlemlerinin kendilerinden gitmesi durumunda personel azaltacaklarını söyledi.

İKİNCİ el araçların nakil ve devir işlemlerinin 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren noter yerine emniyette yapılacak olmasının polisin iş yükünü artıracağı bildirildi. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun"un 18. maddesi, ikinci el araçların nakil ve devir işlemlerinde noter zorunluluğunu kaldırıyor. 1 Ağustos 2008"de yürürlüğe girmesi öngörülen madde, Karayolları Trafik Kanunu"nun ilgili maddesini yeniden düzenliyor.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle, ikinci el araç satın alacak vatandaşlar, daha önce noterde yaptıkları nakil ve devir işlemlerini Emniyetin Trafik Tescil Bürolarında yaptıracak.

Trafikten yapılmayanlar geçersiz

"Araçların tescil işlemleri ile yetki ve sorumluluk" başlığını taşıyan yeni düzenleme şu hükümleri içeriyor: "Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığının tespit edilmesi halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak, trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlar tarafından siciline işlenmek suretiyle yapılır. Trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir."

Emniyet olumlu bakıyor

Uygulamanın polisin iş yükünü artıracağını belirten emniyet yetkilileri, buna rağmen yeni düzenlemenin olumlu olacağını söyledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu"daki vatandaşların notere para vermemek için resmi nakil ve devir işlemleri yerine "el senedi" düzenleyerek araçlarını 3"üncü kişilere verdiklerini belirten yetkililer, herhangi bir sorun çıkması durumunda aracın son sahibinin tespit edilmesinin hukuki olarak zaman aldığını kaydettiler.

Noterler personel azaltacak

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, kanunun çıkış şekline itirazlarının bulunduğunu belirterek, konunun sosyal boyutu olduğuna da işaret etti. Hasan Yeni, araç satışlarının noterlerin işlerinin tahmini yüzde 30"u olduğunu, araç satışları alındığı takdirde personelde azaltmaya gideceklerini söyledi.

Nakil ve devir işlemi üç kat artar

YETKİLİLER, "Geçen yıl noter aracılığıyla 1 milyon 600 bin aracın nakil ve devir işleminin yapıldığını, uygulamanın hayata geçirilmesi ile bu sayının en az 3 kat artacağını" söyledi. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce konunun muhatabı bakanlıkların koordinesinde gerekli düzenlemelerin yapılacağını ve olası sorunların ortadan kaldırılmasını sağlayacak yeni tedbirlerin alınacağını dile getiren yetkililer, işlemlerin tamamının bilgisayar ortamında gerçekleştirileceğini kaydetti.

Şimdilik ek ücret talep edilmeyecek

NAKİL ve devir işlemlerinde satıcı-aracı ile alıcının emniyetin trafik tescil bölümüne giderek, polis huzurunda alım-satım işlemlerini yapacağını anlatan yetkililer, vatandaşların önceden olduğu gibi sadece ruhsat masraflarını ödeyeceğini, bunun dışında şimdilik herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini belirtti. Yetkililer, uygulamanın, satış işlemlerinin her aşamasını kontrol etme imkanı da vereceğini ifade ettiler.

Devlet adına geçen yıl 220 milyon YTL tahsil edildi

HASAN Yeni, araç satışlarından alınan paranın bir kısmının "devlet payı" olduğunu belirterek, "Noter harcı, damga vergisi, kıymetli kağıt bedeli ve KDV bedelinin Hazine adına alındığını, bunun dışında yazı ücreti ve noter ücretinin kendilerine bırakıldığını" kaydetti. Türkiye"de bin 633 noktada noterlik görevi yürüttüklerini anlatan Yeni, yaklaşık 15 bin kişinin, yürüttüğü görevde işlerinin ehli olduklarını söyledi. Noterlerde yapılan araç satışları nedeniyle geçen yıl tahsil ettikleri 219 milyon 640 bin lira civarındaki parayı devlete verdiklerini anlatan Yeni, "Şimdi devlet bu payından vazgeçmektedir. Biz buna saygı duyuyoruz. 2008 yılında bu rakamın 300 milyon lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. Devlet bundan vazgeçiyorsa bizim diyecek bir şeyimiz yoktur" dedi.