Van’da BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. Slogan atarak nevruz alanına gitmek isteyen 30 kişilik gruba polis müdahale etti. Polisin gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı grup taş atarak karşılık verdi. Göstericiler sokak aralarına dağıldı.

Van’daki izinsiz nevruz kutlamaları saat 10.00’da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kültür Caddesi’nde bulunan BDP çadırı önüne gelmesiyle başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında, burada davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Daha sonra yaklaşık 500 kişilik grup, Demirtaş, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, İl Başkanı Cüneyt Caniş’le birlikte nevruz kutlamalarının yapılacağı Belediye İtfaiye meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kültür Müdürlüğü önüne kadar gelen kalabalık burada durduruldu. BDP’li yöneticiler ile polis arasındaki görüşmeler burada devam ederken, polis de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bu arada kentin başka bir noktası olan 2 Nisan Caddesi’nin Hacıbekir Kavşağında 30 kişilik bir grup slogan atarak nevruz alanına girmek istedi. Polis taş atan ;grubu gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıttı.

Bu arada kentin çeşitli noktalarındaki toplanmalar ise helikopterden takip ediliyor.

VİRANŞEHİR’DE NEVRUZ GERGİNLİĞİ

ŞANLIURFA’nın Viranşehir İlçesi’nde, ;izinsiz nevruz kutlaması yapmak için toplanan ;200 kişilik grup, polislere taşla saldırdı. Polisin de biber gazı ve tazyikli su ;müdahale etmesiyle ilçede gerginlik başladı. Suruç ilçesinde de çok sayıda polis, olası gerginlik ihtimaline karşı önlem aldı.

Viranşehir’de BDP teşkilatı, BDP Milletvekili Leyla Zana’nın katılımı ile ilçede bugün nevruz kutlaması yapılacağını duyurdu. Ancak, polis BDP yöneticilerine 20 Mart’ta yapılacak kutlama için izin vermedi. Buna rağmen BDP’liler, kutlama için ilçede el ilanları dağıtarak çağrıda bulundu. İzin verilmeyen kutlama ve yasa dışı gösterilerin düzenlenme ihtimali üzerine bugün kent merkezinden çok sayıda polis zırhlı araçlar ile birlikte Viranşehir’e gönderildi.

POLİS, OYUNCAK DAĞITTI

Polis sabah saatlerinden itibaren ;nevruz kutlaması yapılacak ;Hayvan Pazarı’nda önlem aldı. ;Polis, ;daha sonra boş alanın çevresinde toplanan çocuklara megafon ile taş atmamaları konusunda uyarıp, evlerine dönme çağrısı yaptı. Polisler daha sonra çocuklara yanlarında bulunan top ve oyuncakları dağıttı. Kısa süreli izdihamın yaşandığı dağıtımın ardından top ve oyuncak alan çocuklar evlerinin yolunu tuttu.

TAŞ YAĞDIRDILAR

Yoğun güvenlik önlemi alınan ilçede, yaklaşık 200 kişi, saat 10.00 sıralarında kutlama alanına ulaşımı sağlayan Şırnak Mahallesi ile Atatürk Mahallesi’nin kesiştiği noktada polisle karşılaştı. Çoğunluğu çocuk yaşta olan ve yüzlerini poşu ile gizleyen kalabalık, dağılmaları yönünde uyarıda bulunan polise taş atmaya başladı. Bir anda taş yağmuruna tutulan polis, kalabalığa biber gazı ve zırhlı araçlardan basınçlı su sıkarak müdahale etti. Müdahale üzerine göstericiler ara sokaklara kaçtı. Yaşanan gerginlik üzerine bölgeye ilçe merkezinden takviye polisler sevk edildi. Değişik semtlerdeki ara sokaklarda göstericiler ile polis arasında çatışmanın sürdüğü Viranşehir’de gerginlik devam ediyor.

SURUÇ’TA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde de, izin verilmeyen Nevruz kutlamaları için ;ilçede yoğun güvenlik önlemi alındı. İlçe merkezinde zırhlı araçlar ile polisler güvenlik önlemi alırken, Nevruz kutlaması için toplanılacak alan ve BDP çevresine de takviye ekipler yönlendirildi.

MERSİN’DE İZİNSİZ NEVRUZ KUTLAMASI OLAYLI BAŞLADI

MERSİN’de, Valilik tarafından bugün yapılması için önce izin verilen, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilen nevruz kutlamasını gerçekleştirmek isteyen BDP destekli grupların miting alanına gitmelerine, polis izin vermeyince olaylar çıktı. Göstericilerin attığı el yapımı bomba, boş alana düşerek patladı.

Bugün kepenklerin kapalı olduğu Şevket Sümer Mahallesi’nde Siteler Polis Merkezi’ne 100 metre uzaklıktaki BDP Akdeniz İlçe binası önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, Tırmıl Miting Alanı’na gitmek için harekete geçti. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan polis, yasal kutlamalar için yarına izin verildiğini, bugün kutlama yapılamayacağını belirterek dağılmalarını istedi. Kadın ve çocukların da bulunduğu grupta yer alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, polis yetkilileriyle görüşüp, "Vali bey ile görüşünceye kadar herhangi bir müdahale olmasın" isteğinde bulundu.

GÖSTERİCİLERDEN POLİSE BOMBA

Ancak bu sırada göstericiler, polisin üzerine havai fişek ve maytap atınca ortam bir anda karıştı. Panzer destekli polis, tazyiksi su ve gaz bombası atarak gruba müdahale etti. Göstericiler ara sokaklara girerek kaçtı. Bu sırada sokaklarda göstericilerle polis arasında kovalamacalar yaşandı. Bir sokaktan polislerin üzerine 1 el yapımı bomba atıldı ancak bomba boş alana düşerek patladı.

4 İLDEN TAKVİYE GELDİ

Ankara, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’den takviye gelen polislerin de desteğiyle Mersin’de sık sık PKK lehine gösteriler yapılan Şevket Sümer, Güne, Siteler, Yeni Pazar, Çay, Çilek, Demirtaş ve Alsancak mahallelerinde geniş güvenlik önlemi alındı. Bir polis helikopteri de bölgeye havadan kontrol etti.

YÜKSEKOVA’DA OLAYLAR ÇIKTI

Hakkari’nın Yüksekova İlçesi’nde ;de BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. ;Sabahın erken saatlerinden ;itibaren askerler ana ceddelerde, polisler ise ;ilçe merkezi ve sokaklarında geniş güvelik önlemi aldı. Sabah saatlerinde işyerlerini açık olduğu ilçede, polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerini ardından kepenkler de kapatıldı.

Nevruz kutlamalarını yapılacağı ;Eski Cezaevi ; ;Kavşağı’nda da aralarında özel hareket polislerini de bulunduğu geniş bir güvenlik önlemi aldı. Nevruz alınına gitmek isteyenlere polis izin vermeyince gerginlik çıktı. İlçenin hemen her noktasında toplanan 100-150 kişilik gruplar, ateşler yakıp, slogan atarken, polis göstericileri gözyaşartıcı bomba ve tazikli su kullanarak dağıtmaya çalışıyor. Göstericiler ise taş atarak karşılık veriyor. İlçedeki olaylar devam ediyor.