Her  bayramı  bir arada" bayram gibi" kutlayan o koca aile, telefonda bayramlaşıyor kaç zamandır. Eski bayramlar " tatil "oldu. Herkesin  bayram imgeleri vardır. Benimki  taş zeminde sabun kokusudur uyanınca  burnuma çalan… Bir  de coşkulu fasıl sesi, kallavi ahşap radyoda, yayılan, Sabah namazıdır, babamın dizi dibinde, dizimde  ağrılarla kılar gibi yaptığım. Bayram  harçlığıdır, annemin elinden kaptığım... Kapıda  ramazan davulcusudur; bakkalda  Arap kızı sakızı, sokakta laklak ve Çata pat... Bilyeye de "müselles"lik    " te tumba, tozlu tarlada tek kale maçtır." Oğlum daha yeni almadık mı papuçları" nakarat  eşliğinde oynanan. Badem şekeridir bayram; kolalı beyaz mendil ve yanda ayrılmış saçta bir avuç kolonya  kokusu... Sabah  hepimizden önce  kalkan annem, bayram kahvaltısını hazırlamaya koyulurdu,  yukarıda  yazdığım gibi  babam ile camiye  gider, cemaatle bayramlaşır, akabinde  eve dönerek  heyecanla...  Sonra  da  kabristana gider, rahmetli büyüklerimizi  ziyaret ederdik.

bayram.jpg

Her  zaman  NERDE  O ESKİ  BAYRAMLAR, Nerede denirde içimizde burkulur, Bu zamanda bayramı yaşamak, çok acı aşılması anlatılması zor bir durum. Eskiden sevilen bayramlar sizleri bilmem ama  şimdilerde büyük bir uçurum, Eski bayramlarda din, dil, ırk ayırmaz, hepsiyle bir bütündü, benimde  yurdum şimdi bayramları yel mi sel mi alıp götürdü bu gözler bu zor günlerde gördü. Artık  bayramlarda  sanal ortamda cep telefonlarınla büyüklerini  aramayanları da  gördüm utancımdan   öldüm, Anladım  bayramlar değil de insanlık bence  çok büyük bir değerden yoksundu, Büyüklerimiz  özlemle nerede  o eski bayramlar demekle haklı bende üzüldüm. Karşılıklı  bayram ziyaretleri de iyiden iyiye azaldı. Yapılan ziyaretlerin çoğu da içten  geldiğinden değil ayıp olmasın diye yapılmaktadır. Evinde, iş yerinde internet  olanlar  adres defterinde  kayıtlı olanlara aynı anda yüzlerce ileti göndererek, cep telefonuyla bu görevi yerine getirmek isteyenler ise mesaj atarak bir taraftan GSM operatörlerini zengin ederek diğer taraftan  vicdanını  rahatlatmaktadır. Yani elektronik ortamda bir bayram geçirmektedir. Çocuklar açısında  baktığımızda  değişen bir şey yok çünkü geçmiş bayramları bilmiyorlar ve kıyaslamıyorlar. Bayramda çocuk yine çocuk. Aslında bayramın tadını da daha çok çocuklar çıkartıyor. Çünkü çocuklar küçük şeylerle mutlu olabiliyor.

Kişisel  olarak bayramlardan korkarım. Çünkü her bayram  meydana gelen  trafik kazalarında ne yazık ki çok sayıda insan ölmektedir. Bu sebeple  bayramda yola çıkmaktan çekinirim, Yola  çıkanlar içinde  daha yoğun  bir endişe taşırım. Nede olsa burası Türkiye, her an her şey olabilir demek  gelmiyor benim içimden. Bunları  hak ettiğimiz düşünmüyorum. AYDIN AVCI olarak  diyorum ki  Eski  zamanın bayramlarında özlemler  son bulurdu hasretler  dinerdi hüzünler biterdi ne güzeldi o bayramlar. Küsmeler, dargınlıklar, olmazdı SEVGİ, vardı  DUA, ederdik. "Çok şükür bu bayramı da  gördük " diye Zamanla anlıyor insan: 3-4 güne sıkışmış kocaman  mutluluktu  Eski Bayramlar. Ya Şimdiki  bayramlar… Artık  Kapıların zilleri çalmıyor komşuların çocukları  gelmiyor dört gözle beklediğimiz  sevdiklerimiz neredeler? Bayramlarımız ellerimizden kayıp gidiyor. Artık  yeni Dünya bayramlaşma şekli telefon açıp veya   kısa mesajla  bayramlar kutlanıyor. Bayram  heyecanlarımız kalmamış bitmiş. Eski  bayramları ARARKEN Kendimizi kaybetmişiz inşallah  buluruz.

Sevgili Aydınpost okuyucuları ben Aydın AVCI ve Tuncallar Turizm camiası olarak bu mübarek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar küçüklerimizin gözlerinden, büyüklerimizin ellerinden öper şeker tadında bir bayram dileriz.

Mutlu Bayramlar…