NASA'nın Lucy uzay aracı bebeklik çağında olan bir asteroid keşfetti. Selam adlı asteroitin yaşı, Güneş Sistemi standartlarına göre "yeni yürüyen çocuk" yaşına denk geliyor.

SELAM NASIL KEŞFEDİLDİ?

Güneş Sistemi'ndeki asteroitleri inceleyen Lucy uzay aracı, Kasım 2023'te Dünya'ya yakın Dinkinesh adlı asteroitin yörüngesinde dönen Selam'ı fark etti. Bilim insanları, Selam'ın hızlı bir şekilde dönen Dinkinesh'in yüzeyinden fırlattığı maddelerden oluştuğunu düşünüyor.

99.jpg

Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'nda yer alan Dinkinesh ve Selam arasındaki dinamikten yola çıkan araştırmacılar, Selam'ın yaşını hesaplamak için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde, iki asteroidin hareketleri ve aralarındaki çekişme gözlemlendi.

Kara delik çevresinde ilk kez tespit edilen bölge, Einstein'ın teorisini nihayet doğruladı Kara delik çevresinde ilk kez tespit edilen bölge, Einstein'ın teorisini nihayet doğruladı

6-2.jpg

3 MİLYON YIL YAŞINDA

Hesaplamalar sonucunda Selam'ın 3 milyon yıl civarında olduğu belirlendi. Bu, Güneş Sistemi'nin yaşıyla karşılaştırıldığında oldukça genç bir yaş.

Selam'ın yaşı, Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimi hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağlayabilir. Ayrıca, asteroidlerin nasıl oluştuğu ve zamanla nasıl değiştiği konusunda da bize ipuçları verebilir.

4.jpg

Lucy uzay aracı, Selam'dan sonra sıradaki durağı Mars'la Jüpiter arasındaki 52246 Donaldjohanson adlı asteroidi ziyaret edecek. Daha sonra da Jüpiter'in yörüngesindeki göktaşlarını inceleyecek.