Dünyaca ünlü Ermeni Müzisyen Onnik Dikjian, sadece fotoğraflarla tanıdığı ve hikayelerini ailesinden dinlediği Diyarbakır'da konser vermek üzere Türkiye'ye geldi. Yine dünyaca ünlü müzisyen olan ve başta Sezen Aksu'ya verdiği hit şarkılar ile tanınan Ara Dinkjian'ın babası olan Onnik Dinkjian, hiç yaşamadığı topraklarda kendisini evinde gibi hissetiğini söylüyor.

ANNEMİN ANLATTIĞI ŞEHİR

Kardeş Türküler ile sahneye çıkmadan önce, Dinkjian'ın anne ve babasının kendisine sürekli anlattığı Diyarbakır'da ilk gittiği yer, köklerinin yaşadığı Surp Giragos Kilisesi'nin bulunduğu mahalle olmuş. “Sanki annem ve babam yanımdaydı, belleğimde onların anlattıklarıyla çevreye baktım” diyen 80 yaşındaki müzisyenin ilk yaptığı şey ise iki kolunu yanlara açarak sokakların ne kadar dar olduğunu hissetmekmiş: “Çünkü annem ve babam bana 'Diyarbakır'ın sokakları öyle dardır ki; ancak iki kolunun genişliğindedir' demişti. Sokak sokak gezdim. Her şey çok güzeldi. Tüm anlatılanlar beynimdeydi.” Amerika'ya göç ettikleri 1948 yılından sonra da her zaman kimliğini benliğini ve Anadolu'ya sevgi beslediklerini söyleyen Dinkjian, Kardeş Türküler'in organizasyonu ile sahneye çıkarak buradaki halk ile bütünleşmesini ise “Çok onur ve gurur duydum” sözleriyle tariflendiriyor. “Buraya hiçbir zaman politik bir iş için gelmedim” diyen Dinkjian'ın, Ermeni açılımı onusundaki ilk değerlendirmesi ise “Bazı sert anlayışlar gevşemiş” oluyor.

MÜZİK BİZİ BİRLEŞTİRECEK

Dinkjian'ın, Ermeni açılımına şarkı, şiir ve sanatın diliyle olacağına inancı ise tam: “İki halk için de en azından benim yapmak istediğim bu. İnsanlar kendilerini müzik ve şarkıyla anlayacak. Müzikle bütünleşeceğiz” Dinkjian, bunun şimdiden meyvelerini alındığını konser sonrasında yaşadığı bir olayla şöyle anlatıyor: “Repertuarımda Bingöl'ü anlatan bir Türkü vardı. Bunu söyledim. Konserden sonra Bingöllü olduğunu söyleyen birisi yanıma geldi. Ermeni değildi ve aramızda bir bağ kuruldu. Bunu biz sadece müziğin diliyle başardık.”


Türkçe şarkılarla büyüdük


1915 olaylarından sonra ailesinin 1922 yılında Halep, oradan Beyrut ve Fransa'ya gittiğini anlatan Dinkjian, bu ülkede doğmuş. Dinkjian, yine Fransa'da her zaman evlerine gelen misafirleri, Diyarbakırlıların oluşturduğunu söylüyor. Ünlü müzisyen, o yıllarda Ermenice şarkılara ulaşmanın çok mümkün olmaması nedeniyle dost sohbetlerinin Türkçe şarkılar ile renklendiğine; “Adalardan bir yar gelir bizlere, aman Allah gözlere bak gözlere” dizelerini mırıldanarak işaret ediyor…/yeni şafak