Broşüre hızla kilo veren, hızla para kazanan ya da büyük borca giren Müslümanlar ‘radikal olabilir’

Sünnet kararı ve son dönemde Selefilere yaptıkları operasyonlarla Müslümanlara karşı bakışı tartışma konusu olan Almanya’da Aşağı Saksonya eyaletinde devlet memurlarına dağıtılan broşür yeni bir kriz yarattı. Almanya’nın istihbarat servisi Anayasayı Koruma Konseyi tarafından hazırlanan broşürde, devlet memurlarından çevrelerinde ‘radikal İslamcı olduğundan şüphelendikleri’ kimseleri polise bildirmeleri isteniyor.

Ancak bu broşürde asıl tepki çeken nokta, yapılan ‘radikal İslamcı’ tarifi oldu. Broşürde “birçok genç Müslümanın radikalizmin ağına düştüğü” ifadesi kullanılırken, memurlardan çevrelerindeki Müslümanlarda şu değişimlere dikkat etmeleri istendi:

- Yeme içme alışkanlıklarını değiştirip ani kilo kaybı yaşarsa;

- Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelere uzun seyahatlere giderse;

- Ölümden sonrasıyla ilgili çok fazla konuşup, soru sorarsa;

- Aniden zenginleşir ya da büyük bir borcun içine girerse.

‘Önyargıların sonucu’

Dağıtılan broşür Müslümanların büyük tepkisini çekti. Osnabrück Üniversitesi Din Pedagojisi Profesörü Bülent Uçar, yaptığı açıklamada “Radikalizmi engellemek toplumun sorumluluğundadır. Ancak yükselen İslam karşıtı havayı dikkate aldığınızda bu tip bir çağrı yapmadan önce hassas dengelere dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde ayrımcılığa adım atmış olursunuz” dedi.

‘Saçma bir fikir’

Aşağı Saksonya Şurası Başkanı Avni Altıner “Bu liste korku ortamını artıyor” tepkisini gösterirken, Türk İslam Birliği Gençlik Teşkilatı Başkanı Emine Oğuz “Bu broşür İslamofobinin örneğidir” diye konuştu. Alman siyasetçiler de bu broşüre tepki gösterdi. Sosyal Demokrat Parti’den Sigrid Leuschner “Bu tamamen saçma bir fikir. Müslüman vatandaşlarımıza karşı olan önyargının bir sonucu” derken, Yeşiller’den Filiz Polat ise “Bu ifadeler tüm Müslümanları şüphe altında bırakabilir” ifadelerini kullandı.

‘Güvenlik için’

Daha önce Müslümanların yoğun olarak yaşadığı semtlerde polis devriyelerini artırma önerisiyle büyük tepki çeken Hristiyan Demokrat Partili Eyalet İçişleri Bakanı Uwe Schünemann, broşürdeki ifadeleri savundu. Schünemann, “Bu noktalar terörle mücadele üzerinden uzmanlaşmış kişiler tarafından tespit edilmiştir. Yasa dışı bir çağrı yapmıyoruz. Bizim ülkemizin güvenliği için bu uygulamalar yapılıyor” dedi.

Sünnet kararına temyiz yok

Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünneti “yaralama suçu” kapsamına sokan kararı, Köln Savcılığının temyize gitmemesi üzerine geçerlilik kazandı. Köln Savcılığının bir sözcüsü, başarılı olacağına inanmadıkları için temyiz davasından vazgeçtiklerini açıkladı. Böylece sünneti “yaralama suçu” olarak gören mahkeme kararı onaylanmış oldu. Söz konusu mahkeme kararına Müslüman ve Yahudi kuruluşların yanı sıra Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bazı politikacılar, ayrıca Katolik ve Protestan kiliseleri de din özgürlüğüne ve ebeveyn haklarına müdahale anlamına geldiği gerekçesiyle tepki göstermişti.