Toplantının başlama saatinde salonda Kaygıllı Köyü Muhtarı Cavit Gavaf ve Akçakaya Köyü Muhtarı Hasan Baba’nın katıldığını gören Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş telefonla muhtarları arayarak, toplantıyı bir kez daha hatırlattı. Ancak toplantıya muhtarlar derneği başkanı Köprüalan Muhtarı Mustafa Öztürk, Kaygıllı Muhtarı Cavit Gavaf, Akçaka Muhtarı Hasan Baba, Bayırdamı Muhtarı Rafen Can, Aslanyaylası Köyü Muhtarı Rafet Uysal, Burunköy Muhtarı Halil Eskibaş, Karakaya Muhtarı Remzi İnce’den başka köy muhtarının katılmaması dikkat çekti.
Toplantı gününün ilçenin pazarı olan çarşamba gününü tercih ettiklerini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; “Zeytin üretimi başta olmak üzere köylerin tarımsal sorunlarını masaya yatırırken odamızın teknik elemanlarının hazırladığı bilgileri de paylaşmayı düşünmüştük. Arkadaşlarımızın bu konudaki yaklaşımları bizi üzdü” dedi.
“ZEYTİN TÜRKİYE’DE 400 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI”
Toplantıda Zeytinyağının önemine değinen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş pamuk ambarı olarak bilinen Söke Ovasında zeytin üretiminin de önemli yer tuttuğunu söyledi. Kemal Kocabaş; “Zeytin üretimine sırtımızı dönemeyiz. Türkiye için çok önemli olan zeytin ve zeytinyağı üretimi özellikle dağ köylerimiz içinde çok önem taşıyor. Türkiye’de yaklaşık 400 bin ailenin geçimini zeytincilikle sağladığı dikkate alındığında sağladığı istihdam da 10 milyon kişiye ulaştığı tahmin ediliyor. Söke’de zeytinciliği yeniden ayağa kaldırmak arzusundayız” dedi.
Zeytin üreticilerinin sorunlarının olduğunu belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; “Türkiye, yağlı tohumlarda dışa bağımlı ülkedir ve petrolden sonra dışarıya en fazla döviz ödediğimiz kalemlerin başında yağ ve yağlı tohum ithalatı gelmektedir. Üretim planlaması yapılmamaktadır. Artacak üretimin nasıl değerlendirileceği konusunda somut bir strateji bulunmamaktadır. Ağaç sayısı ve üretim konusunda sağlıklı veri ve kayıtlar bulunmamaktadır. Devlet, ürünü yeterince ve istikrarlı desteklememektedir. 40 sent ile başlayan prim desteğinin 12 kuruşa kadar gerilediği görülmektedir. Bu yıl açıklanan rakam ise 50 kuruş olarak deklere edilmiştir. Sektörde, özellikle zeytinyağında ciddi bir karışım sorunu bulunmaktadır. Bu durum dürüst olmayan imalatçılar kadar devlet denetimlerinin yetersizliğiyle de ilgilidir. Sektörde gerek zeytin gerekse zeytinyağında kayıt dışı işlemler oldukça yaygındır. Bu durum dürüstçe faaliyet gösteren ve kayıtlı iş yapan işletmeler aleyhine haksız rekabet yaratmaktadır” dedi.
“DESTEKLEMELER AB ÜLKELERİ STANDARDINA GELMELİ”
Tane zeytin üretimin pirimle desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; “Devlet zeytinyağı desteklerini yükseltmelidir. Bugün 50 kuruş olan prim 1 TL olmalıdır. Perakende sektöründe, sattıkları yağların niteliği konusunda malın niteliğini belirleyen bir belge taşıması konusunda sorumluluk verilmelidir. Denetim konusunda ilgili kamu birimlerinin potansiyeli mutlaka geliştirilmeli, farklı bölgelerin yağlarının karıştırılması veya farklı yağların zeytinyağı ile karıştırılarak zeytinyağı olarak satılması caydırıcı düzeyde cezalandırılmalıdır. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi özendirilmelidir. Zeytinyağı üreticimiz uluslararası piyasalarda rakipleri olan AB çiftçileri gibi her alanda desteklenmelidir ”dedi.
SÖKE’DE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ GELİŞMELER
Söke’de zeytincilikle ilgili gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Kocabaş; “Genellikle dağlık alanlarda delice aşılaması yöntemiyle gelişen zeytinlerimiz var. Söke’deki zeytinlik alanı 22.674.3 hektardır. Zeytin türümüz dağlarda memecik-karayaprak dediğimiz tür. Güllübahçe vb yerlerde de gemlik türü zeytin ekiliyor. Zeytinliklerin yol sorunu olduğunu biliyoruz. Biz Ziraat Odası olarak bu sorunu yakından bildiğimiz için Eksvatör aldık. Organik zeytinyağı ile ilgili Kaygıllı’da bir kooperatifimiz var. Bu kooperatifimizi diğer köylerde yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Kaygıllı kooperatifinin daha önce yaptığı zeytinlik yollarını da yapılmasını kapsayan özel idareye yapılmış bir proje var. Hatta bu projeye para çıktığı da söylendi. Daha sonra iptal edildi dendi. Ayrıntılara girmeden şunu söylemek istiyorum. Özel idare, Söke Ziraat Odası iş birliğiyle yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu proje 10 Ocak’ta GEKA’ya sunulacak. İl genel meclis üyelerimizle bir araya geldik. Kendileri projenin yapımını üstlendiler. Bu projeyle Pamukçular, Güzeltepe, Kisir, Kaygıllı üzerinden bir proje çiziliyor. Bu proje diğer köylere de aşama aşama yapılacak. Özel idare mazotunu alacak. Eksvatör ücreti projeden karşılanacak” dedi.