TBMM Genel Kurulunda, gündemdışı konuşmaların ardından Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerine geçildi.

Temel yasa olarak görüşülen tasarının birlik seçimlerinin nasıl yapılacağını düzenleyen 15. maddesi üzerinde AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin verdiği önerge kabul edildi. Birlik seçimlerinde çarşaf liste yerine nispi temsil sisteminin uygulanmasını öngören önergeyle tasarıdaki duruma geri dönülürken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen çarşaf listeden vazgeçildi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, önergenin kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, Hükümet tasarısında da yer alan nispi temsil seçim sisteminin ilk kez bir sivil toplum kuruluşunun seçimlerine dahil edildiğini belirtti. Canikli'nin önergesinin gerekçesinde, "Demokratik olmayan çoğunluk sisteminin sakıncaları giderilmektedir" denildiğine işaret eden Hamzaçebi, çarşaf liste seçim isteminin CHP ve AK Parti dahil tüm partilerin tüzüğünde bulunduğunu kaydetti.

Yapılan değişiklikliğin, iktidarın bir sivil toplum kuruluşunun seçimlerine müdahale ederek, bugüne kadar seçimleri kazanmayan bir grup için getirildiğini savunan Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Bu madde, Komisyon görüşmeleri sırasında değiştirilmişti. Bu değişiklik, AK Parti, 'Siz Komisyonda çok fazla önerge verdiniz, bu yüzden biz de size yalan söyledik, takiye yaptık, şimdi kendi kafamızdakini yapıyoruz' demek anlamına geliyor. Eğer siyaset buysa, ben bu siyasette yokum arkadaşlar. Bu ancak AKP tarzı siyaset olur. Bu değişikliğin iç tutarlılığı da yoktur. Bu seçim sistemi, TÜRMOB'un sadece delege seçiminde değil organ seçimlerinde de uygulanacak. Eğer bunu siyasete de uygularsak, o zaman CHP'nin bugün hükümette olması gerekir. Bu yapılan, çok konuşuyor diye Sayın Kamer Genç'i linç etmenin başka bir versiyonudur. Bu, demokrasiye yakışmayan bir siyaset tarzıdır. Sayın Canikli Maliyede benim muavinimdi, bunu söyleme hakkını bu yüzden kendimde görüyorum."

Hamçzaçebi, Maliye Bakanlığının böylesi bir düzenlemeyi yapamayacağını savunarak, "Maliye Bakanlığı yetkililerine bunun talimatını veren Maliye Bakanını kınıyorum" dedi.


"NİYE TELAŞLANIYORSUNUZ?"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hamzaçebi'nin ardından söz istedi. Yasaların uygulamasındaki aksaklıkları zaman zaman Meclise getirerek düzenlediklerini belirten Unakıtan, tasarıyı hazırlarken her kesimin görüşünü aldıklarını, ancak hiç kimsenin CHP kadar tepki göstermediğini söyledi. "Bu tepki niye acaba?" diye soran Unakıtan, meslek mensuplarının bile CHP kadar tepki göstermediğini bildirdi.

Unakıtan, yıllardan beri çarşaf listeyle seçimlerin yapıldığına işaret ederek, "Yıllardır tutturulmuş bir çarşaf liste... 3 katı oy alsa da seçilemiyor. Biz, bu adaletsizliği kaldırıyoruz. Meslek mensupları bundan çok memnun...Biz topluma kulak verdik. Ama birileri telaşlanıyor. Kimse telaşlanmasın. Hukuksuzluğu önlüyoruz" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in oturduğu yerden laf atması üzerine Unakıtan, "Sayın Özyürek niye telaşlanıyorsunuz? Acaba bununla bir bağlantınız mı var? Soruyorum, varsa söyleyin" diye karşılık verdi.


"GERİ ADIM ATMAYACAĞIMIZI SÖYLEDİM"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Hamzaçebi'nin konuşmasında kendisine sataştığı gerekçesiyle söz aldı. Hamzaçebi'nin ağır ithamlarda bulunduğunu belirten Canikli, "Tasarının görüşmeleri sırasında yaptığımız toplantıda Sayın Hamzaçebi de vardı. Orada bu düzenlemeden AK Parti olarak geri adım atmayacağımızı söyledim. Şimdi bu paralelde değişiklik yapılıyor" dedi.

CHP'lilerin "Peki niye Komisyonda değiştirdiniz?" diye laf atması üzerine Canikli, "Komisyonda adım atılmış, şimdi değiştiriyoruz. AK Parti mutabakatı bozmuyor. Verdiğimiz sözün hep arkasında olduk" karşılığını verdi.

Getirilen düzenlemenin adil olduğunu, bugüne kadar yüzde 40'ın altında oy alanların delege ve yönetim organlarını belirlediğini ifade eden Canikli, "Bunun neresi yanlış? Biz daha demokratik hale getiriyoruz" dedi.

Canikli, Hamzaçebi'nin kullandığı ifadeleri de kendisine yakıştırmadığını söyledi. Hamzaçebi de yeniden söz alarak, tasarının Komisyon görüşmeleri öncesinde Canikli ile yaptıkları görüşmede başka kimsenin olmadığını belirterek, "Herhalde Komisyonun AKP'li üyelerinin bu görüşmeden haberi olmadı ki kendileriyle değişiklik konusunda mutabakata vardık. Eğer, 'çok fazla önerge verdiniz' diyorsanız, başka komisyonlarda da arkadaşlarımız önerge veriyor. Mertlik, bunları göğüsleyerek mücadele vermektir, yoksa Genel Kurulda bunu değiştirmek değil" diye konuştu.

Tasarının görüşmeleri, 19. madde üzerinde sürüyor.