Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, kayıtdışı ekonomi için "Kayıtdışı ile Mücadele Platformu" oluşturulacağına dikkati çekti.

Bu şekilde siyasi iradenin de, devlet politikası gibi işin içine sokulmasının hedeflendiğini vurgulayan Ulusoy, bunun dışında, "paralı denetim" ve "fahri müfettişlik" uygulamasını da hayata geçireceklerini kaydetti. Fahri müfettişlerin, fahri trafik müfettişi gibi olacaklarını belirten Ulusoy, "Ama uygulamada fahri trafik müfettişliğindeki aksaklıkları hesaba katarak, biraz daha güzel bir şey ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi. Gelir İdaresi Başkanı, paralı denetimi de şu şekilde anlattı: "Paralı denetim de, kendi memurumuzun cebine para koyacağız. Memurumuz, çıkacak, vatandaş gibi alış veriş yapacak. Başlangıçta (Memurum, Maliyeden geliyorum) demeyecek. Normal vatandaş gibi alışverişini yapacak fiş veriliyorsa mesele olmayacak. Fiş verilmemişse dönüp, "niye fiş vermedin?" diyerek ceza yazacak. İşte o zaman Maliye görevlisi olduğunu ortaya koyacak."

BANKADA HACİZE DEVAM: Mehmet Akif Ulusoy, vergi borçlusuna bankada haciz uygulamasının bundan sonra da kesintisiz devam edeceğini bildirdi. Ulusoy, bankalarda vergi borçlularına yönelik toplu hacizin bir defalığına yapılan bir olay olmadığını söyledi. Amme Alacakları Kanunu çıktığından beri, vergi ve diğer kamu alacakları için haciz uygulamasında bulunulduğunu kaydeden Ulusoy, "Son olayda yapılan uygulama, topluca haciz bildirisi göndermek şeklinde oldu. Yoksa yıllardan beri banka hesabına haciz koyarız. Bu çalışmalar da kesintisiz devam edecek" dedi.

E-HACİZLE TEK BANKAYA İNER:Yeni dönemde elektronik haczi uygulamaya koyacaklarını da kaydeden Ulusoy, bu şekilde hem daha hatasız ve hem de daha hızlı haciz işleminde bulunabileceklerini ifade etti. Mevcut sistemin uygulamada bazı ufak tefek aksamalara neden olduğunu anlatan Ulusoy, şöyle devam etti: "Şu anda bankaya yazılı bir haciz bildirisi gönderiyoruz. Banka oturup (bu mükellefin herhangi bir hak ve alacağı var mı) diye bakıyor. Yoksa (Yok) diye bildiriyor. Varsa bizim haciz bildirimimiz üzerindeki tutar kadar kısmı haczedip, kalan kısmı serbest bırakıyor. Bu uygulamada, örneğin mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa, 10 bankaya da mükellefin borcu kadar haciz bildirimini göndermek durumundayız. 10 ayrı bankada hesap varsa, borcun 10 katını tahsil ediyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bizim de çok süratli bir şekilde bunlardan alacağımız kadarını alıp, kalanını iade etmemiz lazım. Tabii gecikmeler de olabiliyor, mağduriyetler de. Elektronik haciz, bize şu imkanı sağlayacak. Mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa ve hepsinde de borç tutarının üzerinde bir yekun bulunuyorsa, borç bir tanesinden alınacak, diğerlerine herhangi bir şey yapılmayacak. Böylece biz de önce alıp, daha sonra iade etmek durumunda kalmayacağız. Bilgi işlem sistemleri vasıtasıyla bunu çözeceğiz. Yeni sistem ile hem hızlı, hem de sağlıklı bir haciz uygulaması yürüteceğiz."