Didim'de, Kurtuluş Savaşı sonrası İstanbul ve Batı Trakya haricinde Türkiye'de yaşayan Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Türklerin karşılıklı olarak mübadele edilerek yer değiştirmelerinin 86. yıldönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Didim Belediyesi tarafından Belediye Kültür Salonunda düzenlenen etkinliğe, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Garnizon Komutanı Yarbay Ayhan Binay, İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Yavuz ile belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte yaşları 60 ila 90 arasında değişen ve 1923'deki mübadele sonucunda aileleriyle Didim'e gelenler ile aileleri biraraya geldi.
Dedeleri mübadele ile Didim'e gelenler arasında yer alan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, mübadele öncesinde Yunanistan'dan Didim'e gelenlerin Osmanlı İmparatorluğu zamanında Karaman'dan Yunanistan'a gönderildiğini söyledi.
Kamacı, Didim'in hem mübadele döneminde hem de sonrasında Bulgaristan ve Romanya'dan Türklerin göçüne sahne olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen mübadele neticesinde bizim büyük dedelerimiz ve şu an burada etkinlikte yer alan bu amcalarımızın aileleri buraya gelmiş. Bundan sonra buraya birkaç yıl sonra ikinci mübadelede Romanya ve Bulgaristan'da aileler yerleştirilmiş ve sonuçta 85 yıldır eski adıyla Yoran olarak bilinen ilçemiz Didim'in geçmişi bu şekilde oluşmuş. Eski Rumlardan kalan bu yerleşim yerine savaşların sonucunda ortaya çıkan nedenlerden dolayı göçülmüş. Kimse bulunduğu toprakları terk etmek istemez ama sonuçta bu durumlar oluşmuş.''
Didim'de, Rumlardan kalan eski evleri ve binaları koruma altına aldıklarını belirten Kamacı, Eskiköy'de bir yer satın aldıklarını ve buraya eski eserlerin sergileneceği bir etnografya müzesi açacaklarını söyledi.
Eski Didim fotoğraflarından oluşan bir sinevizyon gösterisinin sunulduğu etkinlikte, Didim Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Didim Romanlar Derneği Dans Grubu da sahne aldı.
Etkinlikte Ardından TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı Hüseyin Yaltırı da Rumeli türkülerinden oluşan bir konser verdi.