Mısır"da bir haftadır kapalı olan bankalar dün kısa süre için açılınca halk şubelere hücum etti. Banka önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Mısır Merkez Bankası sistemin çökmemesi için askeri kargo uçaklarıyla ülkedeki bankalara 854 milyon dolar taşıdı.

Mısır"da halk bir hafta aradan sonra kapılarını açan bankalara hücum etti. Dün sabah 10:00 ile öğlen 13:30 saatleri arasında açık kalan bankaların önünde büyük kuyruklar oluştu. İsyan dalgasının sürmesi durumunda bankaların tekrar kapalı kalacağı endişesini taşıyan Mısır vatandaşları, maaşlarını çekmek için büyük çaba gösterdi.

Kum torbaları dizildi

Olayların 25 Ocak"ta başlaması nedeniyle bir çok kişi düne kadar maaşlarını çekme şansı bulamamıştı. Ülkedeki yabancı yatırımcılar ve yerel işadamları da dolar karşısında 5.9327"ye gerileyerek 2005 yılından beri en düşük değerine inen Mısır pound"undan çıkmak için işlem yaptırmaya çalıştı.

152"si Kahire"de olmak üzere tüm Mısır"da sadece 341 banka şubesinin açılması birçok kişinin bankacılık işlemlerini yaptıramamasıyla sonuçlandı.
Mısır yönetimi yaşanacak bir izdihamın finans sisteminde bir çöküntüye neden olmaması için yoğun çaba sarfetti. Mısır Merkez Bankası, askeri kargo uçaklarıyla 5 milyar Mısır pound"unu (854 milyon dolar) ülke genelindeki bankalara dağıtarak para sıkıntısı yaşanmaması için çabaladı. Bankaların çevresinde zırhlı birlikler konuşlandırılırken bazı bölgelerde ise banka şubeleri yakınına askerlerin kum torbaları dizdiği görüldü.

Sınır 10 bin dolar

Mısır Merkez Bankası Başkanı Faruk el-Okdah, rezervlerinde 36 milyar dolar bulunduğunu ve mevduatların devlet garantisi altında olduğunu hatırlatan bir açıklama yaptı. Mısırlıların çekebileceği günlük para miktarı 50 bin Mısır pound"u (10 bin dolar) ile sınırlandırıldı.
Mısırlıların ülkedeki bankalardaki mevduatları toplamı 937 milyar Mısır pound"unu buluyor. Bazı Mısırlılar halk hareketinin sürdüğü bir ortamda paralarının bankada durmasının daha güvenli olacağı düşüncesini taşıyor.

300 civarında kişinin hayatını kaybettiği Mısır"da borsa ise kapalı kalmayı sürdürecek. 27 Ocak"ta yüzde 16 düştükten sonra işlemlerin durdurulduğu Kahire Borsası"nın salı günü de kapılarını açmayacağı belirtildi. İsmi açıklanmayan bir borsa yetkilisi, borsanın açılış tarihinin, işleme başlamadan 48 saat önce duyurulacağını kaydetti.

Milliyet