Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın 2009 yılını Kuva-yi Milliye"nin Kuruluşu ve Milli Mücadele"nin Başlangıcı"nın 90. Yılı ilan etmesi nedeniyle, Aydın Belediyesi sosyal projeleri kapsamında Yunus Emre İlköğretim Okulu"dan başarılı 80 öğrenci Sultanhisar Malgaç heykelinden başlayarak sırasıyla Yenipazar"daki Yörük Ali Efe Müzesi ve Çine"deki Milli Mücadele Müzesi"ne götürüldü.
Geziye Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal, ADÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Can Tunalı, Türkiye Kuva-yi Milliye Mücahitler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Mustafa Yormaz beraberindeki efeler Hüseyin Deveci, Ali Rıza Cihan, Gökhan Yangın, Ertan İsli, Yavuz Efe, Ekrem Kaçar ile Yunus Emre İlköğretim Okulu Öğretmenleri Mustafa Yavuz, Abdullah Özdemir, Cevdet Demir ve Sevde Akçakaya ile birlikte 80 ilköğretim öğrencisi katıldılar.
Kuva-yi Milliye"nin 90. yılında Aydın"da yerelde Kuva-yi Milliye"nin öneminin çok iyi kavranmadığını gördüklerini belirten Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal, “Bu yıl 10 ilde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu illerden bir tanesi de Aydın. Ama en sönük geçen il de Aydın. Belediye olarak eğitime verdiğimiz önemden yola çıkarak çocuklara ezbere öğretimden ziyade uygulamalı olarak gördükleri, bizzat içinde bulundukları olay akıllarında kalsın diye tarihlerine, kültürlerine ve kentlerine daha çok sahip çıkarlar düşüncesinden yola çıkarak Aydın Belediyesi olarak böyle bir proje başlattık. İlk önce ekonomik olarak gezilere gidemeyen, bir çok yere ulaşamayan ailelerin çocuklarının bulunduğu okul olsun düşüncesinden hareket ederek de Yunus Emre İlköğretim Okulu"nu seçtik. Bu okuldan 4.-5. sınıflardan başarılı öğrencilere ödül olsun diye başarıyı da kriter koyarak böyle bir gezi düzenledik. Tabi bu çalışmayı kiminle yapabiliriz diye düşündüğümüzde de Kuva-yi Milliye Derneği"nin bu konuda bize yardımcı olacağını biliyorduk. Böyle bir düşüncemiz olduğunu belirttiğimizde kendileri gönüllü olarak geldiler. Hatta bunun Aydın"da büyük bir eksiklik olduğunu belirttiler. Belediye"nin böyle bir işe el atmasının kendilerini çok sevindirdiğini söyleyerek büyük bir arzuyla bize yardımcı oldular. Bu projede bizi yalnız bırakmadıkları için kendilerine ve Doç. Dr. Ayten Can Tunalı"ya teşekkür ediyorum” dedi.
Doç. Dr. Ayten Can Tunalı gezi sırasında Kuva-yi Milliye"nin yani Milli Mücadele"nin başlangıcını, Yörük Ali Efe"yi, arkadaşlarını, Kuva-yi Milliye Direniş Hareketi"nin başlangıç noktası olan Kuva-yi Milliye Müzesi"ni onların anlayabileceği bir dilde çocuklara anlattı.
Bir Öğretim Üyesi olarak her zaman verdiği bir örneği anlatan Tunalı, “Japonya"da çocuklar okula başladıklarında Hiroşima ve Nagazaki"de atom bombasından etkilenen yerlere ve müzelere götürülerek, savaş nedir, ikinci dünya savaşı hangi tahribatı yapmıştır, bu tahribattan sonra biz neler yaptık, neler yapmamız gerekir diyerek çocuklara bu konular anlatılır. Türkiye"de de son dönemde özellikle milli kültürün yok edildiği bir zamanda, Kuva-yi Milliye kelimesinin kullanılmasından korkulduğu bir dönemde Yörük Ali Efe"nin torunu Uşak Valisi Kayhan Kavas"ın önerisiyle Kültür Bakanlığı 2009 yılını Kuva-yi Milliye"nin kuruluşu ve Milli Mücadele"nin başlangıcının 90. Yılı olarak ilan etti. Bu kapsamda 10 İl"de bir çok etkinlik düzenleniyor. Aydın"da yapılan ve yapılması istenilen bazı etkinlikler var, ama bunlar halka ve tabana yönelik değil. Bu etkinliklere çocuklardan başlamamız lazım.” şeklinde konuştu.
Geziye katılan 80 öğrencinin sınıf öğretmenleri Aydın Belediyesi"nin çok önemli bir etkinlik gerçekleştirdiğini belirterek, belediyeye teşekkür ettiler.
Sabah kumanyaları Belediye tarafından karşılanan çocuklara Çine"de Köfteci Tahsin öğlen yemeği verdi.
Öğrenciler de gezi sonunda Çine Kuva-yi Milliye Müzesi"nin bahçesinde öğretmenlerine bir gösteri sundular.