AYDINPOST HABER SERVİSİ-Didim Mimarlar Odası Temsilciliği tarafından organize edilen "Turizm ve Mimarlık" konulu söyleşi Garden of sun otelinden düzenlendi.


Yaklaşık 70'e yakın katılımcıya seslenen ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Abdi GÜZER tarafından sunulan panelin ana teması turizm yapılarında mimari konusuydu.
Panele Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver ile birlikte Didim dışından katılan Kuşadası'ndan Oda Temsilcisi Mimar Yıldız Yavuz, Aydın'dan İnşaat Mühendisi Mehmet Özçakır, Mimar Tuncer Saray da izledi.

Panelist Güzer turizmin mimari ile çelişki içinde olduğu ve yapılaşmanın gerektirdiği yaptırımlar nedeniyle mimari disiplinlerin ve okulda öğretilenlerin uygulanamadığını belirtti.

İşi yaptıranın talep ve ihtiyaçları önde olduğundan mimarın çokda özgürce çalışamadığını belirten Güzer, mimarlığın esasen son yerel seçimlerde gündeme gelen "Marka Şehirler" kavramının oluşmasında en büyük belirleyici unsur olduğunu belirtti. Mimarlığın kentlerin artı değer kazanmasını sağlayan en büyük araç olduğunu belirterek, bugün maalesef mimarlığın kes kopya yapıştır metoduyla bilgisyar klavye ve faresinin ucunda olduğundan da şikayet etti.

Mimari eserin oluşmasında pazarlama ve satış kaygısı nedeniyle bir alaturkalığın bulunduğuna dikkat çeken Güzer, popüler kültürün mimariyi olumsuz etkilediğini ve sokaktaki insanın tercihi ile mimari uygulamaların çatıştığını ve turizm bölgelerindeki yapıların Mimarlıkla çelişki içinde bulunduğunu belirtti.

Panel soru cevaplardan sonra düzenlenen kokteyl ve çekilen fotoğraflarla ile sona erdi.

Haber ve Fotoğraflar : Mehmet Özçakır