Mimar Sinan Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyeleri yaz atölyesi için Söke’de. Şehircilik bilim alanının ülkemizdeki öncülerinden ve Unesco tarafından 2012 yılında doğumunun 100. yılında anılacak kişiler listesine alınan merhum mimar ve şehir plancısı Prof. Kemal Ahmet Arû anısına gerçekleşen yaz atölyesi açılış töreni ile başladı.

Söke ilçesinin 1947 yılında imar planını yapan Prof. Kemal Ahmet Arû anısına gerçekleşecek yaz atölyesi 6-17 ağustos 2012 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM) tarafından Söke’de mimarlık ve şehircilik öğrencilerinin katılımı ile yapılıyor.

Söke Belediyesi Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda gerçekleşen açılış törenine Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, Söke Belediye Başkan Yardımcıları Levent Tuna ve Mine Even, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi AKSAM Müdürü Prof. Dr. Gülşen Özaydın ile öğretim üyeleri ve öğrenciler, İlçe Milli eğitim Şube Müdürü Yaşar Ünal, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Borsa Meclis Başkanı A. Tuğrul Başer, Borsa Meclis üyeleri, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve davetliler katıldı.

Törende açılış konuşmasını Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi yaptı. Söke Belediyesi olarak bugüne kadar birçok üniversite ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Özekmekçi; “Nazım İmar Planlarını kentin anayasası olarak gören ve planlı bir kentleşmeyi önemseyen bir belediye olarak, çalışmalarımıza üniversiteler tarafından verilen katkıyı çok önemsiyoruz. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin çalışmalarının da kentimize büyük katkılar sağlayacağını umuyor, kentimizi seçmelerinden dolayı teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” dedi.

Söke’de yapacakları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi AKSAM Müdürü Prof. Dr. Gülşen Özaydın, butürlü çalışmalar için genelde büyük metropollere ilgi olduğunu ancak Söke’nin kendileri açısında özellikli bir yere sahip olduğunu söyledi. Şehir plancılığının öncü isimlerinden Prof. Kemal Ahmet Arû’nun 1947’de Söke’nin imar planlarını yapmış olmasından ve 1950’lerde mimaride modernleşmenin izlerine Söke’de çok fazla rastlanılmasından dolayı Söke’yi çalışma alanı olarak belirlediklerini söyleyen Prof. Dr. Gülşen Özaydın; “1950’lerde başlayan modernleme sürecinin bugünlere nasıl yansıdığını, nasıl korunduğunu, o dönemin öngörülerini yerinde görmek istedik. Söke’de yağacağımız çalışmalar Söke Belediyesi’nin sunduğu katkılar ve çalışmalarımızın Söke’ye katkısı olacağını düşünmek bizi daha da heyecanlandırıyor” dedi.

AKSAM Müdürü Prof. Dr. Gülşen Özaydın’ın konuşması sonrası günün anısına plaketini Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer verdi. Yapılan konuşmaların ardından Yaz Atölyesi açılış töreninin konferans bölümüne geçildi. Bu bölümde Prof.Dr. Suat Çakmak “Söke 1930” isimli sunumunda 1930’lı yılların Söke’sini hazırladığı plan üzerinden anlattı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Rıfat Akbulut Söke Kentinin Tarihsel Katmanları isimli sunumunda yaşanılan kentlerin planlarında ve yaşanılan her alanda tarihten gelen yansımaların olduğunu söyledi. Çağdaş kentleşmenin mutlaka, geçmiş tarihin planlarının devamı niteliğini taşıdığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Rıfat Akbulut haritalar üzerinde Söke’de dahil olmak üzere çeşitli örnekler gösterdi. Konferans bölümünün son konuşmacısı Söke Belediye Başkan Yarıcılarından ve Etüt Proje Müdürü Mimar Mine Even oldu. Mine Even yaptığı sunumda Söke ile ilgili güncel plan notlarını, belediyenin imar ve şehircilik anlamında gerçekleştirdiği veya gerçekleştireceği projeler hakkında bilgiler verdi.

Prof. Kemal Ahmet Arû anısına gerçekleşen yaz atölyesi açılış töreni öğleden sonra oturumunda Üniversite öğrencilerinin Söke ile ilgili yaptıkları plan çalışmalarından oluşan sunum ve Söke Bedesten Sanat Galerisi’nde açılan sergi ile devam etti.

Söke’de gerçekleşen yaz atölyesi çalışmalarına öğretim üyeleri Gülşen Özaydın, Derin Öncel, Levent Özaydın, Erdem Erbaş, Rıfat Akbulut, Müge Özkan Özbek, Müge Özkan Özbek, İclal Altay Kaya, Bilge Ulusay Alpay, Pelin Gökgür, Özlem Ünver, Özlem Sancaklı, Tansel Erbil, Pelin Kotas, Eda Yiğit, Elif Karakoç ile MSGSÜ Mimarlık Bölümü’nden 23, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 7 öğrenci katılıyor.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png